Terug naar overzicht

Toezicht op de maatschappelijke opdracht van de school

Wanneer mag het intern toezicht ‘er wat vinden’? Het is een veelgehoorde vraag bij de Helpdesk. Net als ‘Hoe voorkom je dat je als intern toezichthouder meebestuurt, en toch voldoende grip houdt op de resultaten van de school’? Antwoorden vind je op onze FAQ pagina. Op 27 november organiseren we er ook een kennissessie over , verzorgd door Hartger Wassink van professioneledialoog.nl. ‘Stel ijkpunten’, is zijn eerste tip. ‘Die ijkpunten gaan ook over het toezicht op de maatschappelijke opdracht van de school’.

Voor het volledige programma van de kennissessie en om je aan te melden: klik hier!

Dilemma’s in de relatie tussen bestuur en toezicht zijn nooit helemaal op te lossen. Maar door heldere ijkpunten te formuleren, kunnen de rollen wel steeds onderscheiden worden. Tijdens de kennissessie gaan we onder meer oefenen met het formuleren van deze ijkpunten.

Maatschappelijke opdracht

IJkpunten gaan aan de ene kant over de randvoorwaarden: het toezicht op basis van kaders die gesteld kunnen worden: financiën, kwaliteit, personeelsbeleid, enzovoort. Aan de andere kant gaan ze over het toezicht op de maatschappelijke opdracht van de school.

De ‘maatschappelijke opdracht’ klinkt misschien wat vaag. Dat komt omdat het om de minder meetbare doelen van de school gaat. Het mooie is wel dat het hier om de ‘resultaten’ in brede zin gaat, die de school wil bereiken. Wat is de meerwaarde van onze school? Vanuit welke waarden geven we ons onderwijs? Wat is eigenlijk de bedoeling? Hoe maken we dat zichtbaar bij de leerlingen? Op die vragen is nooit een definitief antwoord te geven. Een ijkpunt is een voorlopig antwoord op die vraag, en helpt om in het gesprek tussen bestuur en toezicht steeds de bedoeling centraal te stellen.


Binnen en buiten verbinden

Het mooie van die ijkpunten is, dat ze daarnaast houvast geven in het gesprek tussen intern toezicht en medezeggenschap. En voor de verantwoording van het intern toezicht in het jaarverslag. Zo sluit de externe, maatschappelijke dialoog op een heel vanzelfsprekende manier aan op de interne dialoog tussen bestuur en toezicht. ‘Binnen’ en ‘buiten’ zijn dan met elkaar verbonden.

Schrijf je nu in voor de online kennissessie ‘versterken en professionaliseren samenspel bestuur en toezicht’ op 27 november. Hopelijk tot dan!

Gerelateerd