Voor haar leden is VBS belangenbehartiger, helpdesk en verbinder. Is jouw nieuwe school goedgekeurd door het ministerie van OCW en zit je in het schooljaar voordat je daadwerkelijk open gaat? Dan kunnen we je helpen om verder te ontwikkelen.

Dat doen we door persoonlijke begeleiding, netwerkbijeenkomsten en workshops. Verder is de Ledenservice & Helpdesk van VBS een vraagbaak en sparringpartner voor vragen van leden, onder meer over het organiseren van bestuur en toezicht, bedrijfsvoering, medezeggenschap en arbeidsrecht.

Vrijheid van onderwijs

VBS is al decennialang betrokken bij veel initiatieven voor nieuwe scholen. We komen op voor de vrijheid van onderwijs: het recht van ouders om kinderen te laten onderwijzen op een manier die past bij hun opvattingen. Dit kan dankzij artikel 23 van de Grondwet, dat het (algemeen) bijzonder onderwijs mogelijk maakt.

Kijk je naar onze leden, dan zie je een divers palet: een grote verscheidenheid aan scholen en pedagogische richtingen. Pionieren en pedagogisch ondernemerschap zit in hun DNA. Wat kenmerkt onze leden nog meer? In onze folder ‘Eigenzinnige scholen, eigentijds onderwijs’ lees je de kenmerkende aspecten van de organisatie en het onderwijs van VBS-leden.

De Schoolstarterskit: als je een school wilt starten

VBS en bureau Common Ground hebben samen de Schoolstarterskit gemaakt. De website geeft stap voor stap aan wat er nodig is om een school te stichten. Zo worden de procedures duidelijk en houd je tijd over om over het onderwijsconcept na te denken. Want dat is waar het uiteindelijk om draait: goed onderwijs. Onderweg krijg je tips van experts en initiatiefnemers die het proces al hebben voltooid. De Schoolstarterskit bestaat uit vier delen: Visie op onderwijs, Op weg naar een school, Start van de school en Wet- en regelgeving.

Meer weten?

Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk (alleen voor leden, dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur) via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– Email: helpdesk@vbs.nl
– Whatsapp: 0653573393