Terug naar overzicht

Welke eisen zijn er voor bestuursverslag en verslag toezichthouders? Extra aandacht voor privacy

Voor 1 juli moeten onderwijsinstellingen hun jaarverslag indienen bij het ministerie van OCW/DUO. Het schoolbestuur deelt het verslag ook met stakeholders om zich te verantwoorden en om het gesprek over het gevoerde beleid te voeren. 

Welke eisen zijn er?


De voorschriften voor de (financiële) verantwoording zijn opgenomen in de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving.

  • Een jaarverslag bestaat uit een jaarrekening, een bestuursverslag en een verslag van het toezichthoudend orgaan.
  • In het bestuursverslag kijk je onder andere terug naar het afgelopen jaar: Wat was het plan? Wat is er gedaan? Wat is het resultaat? Wat is het effect op het plan van komend jaar en verder?
  • In haar eigen verslag gaat de raad van toezicht in op samenstelling en werkwijze, en welke onderwerpen zij heeft behandeld.

Het bestuursverslag en het verslag van het toezichthoudende orgaan moeten vanuit wet- en regelgeving aan bepaalde eisen voldoen. Welke dat zijn staat in onze “Checklist bestuursverslag” en “Checklist verslag toezichthouder”. Deze kun je als VBS-lid opvragen bij de VBS Helpdesk: Nienke Daniëls, 070 – 331 52 15 / helpdesk@vbs.nl.

Expliciet aandacht aan informatiebeveiliging en privacy

In het jaarverslag 2024 moet expliciet aandacht worden besteed aan informatiebeveiliging en privacy, schrijft OCW in een brief over het jaarverslag en maatschappelijke thema’s.

Het doel van de opname van informatiebeveiliging en privacy in het bestuursverslag is om de bewustwording over het onderwerp te vergroten en om inzichtelijk te maken wat uw schoolbestuur reeds doet op dit onderwerp. Belangrijke onderwerpen zijn:

  • Zaken op het gebied van informatiebeveiliging waarop u voorheen risico liep en waarop in het verslagjaar actie is ondernomen. U kunt daarbij denken aan vernieuwingen of aanpassingen op ICT-gebied die uw organisatie veiliger maken.
  • Zaken op het gebied van privacy waarop u voorheen risico liep en waarop in het verslagjaar actie is ondernomen. U kunt daarbij denken aan geïntroduceerd beleid of aan verholpen datalekken.

Het is van belang om in het verslag niets op te nemen dat de digitale veiligheid van de scholen of schoolbestuur kan schaden. Wees daarom niet te specifiek over
kwetsbaarheden waarvoor je (nog) vatbaar bent.

  • Lees hier de hele brief
  • Voor meer informatie over het programma Digitaal Veilig Onderwijs, het Normenkader Informatiebeveiliging en privacy, het ondersteuningsaanbod en handvatten om aan de slag te gaan, verwijzen wij graag naar de website digitaalveiligonderwijs.nl.

Gerelateerd