Terug naar overzicht
27 nov 2023

Versterken en professionaliseren samenspel bestuur en toezicht

 • Alleen voor leden
 • Online via Teams

Datum Maandag 27 november 2023 van 19.30 – 21.00u

Doelgroep Speciaal voor (startende) bestuurders en toezichthouders van kleine schoolbesturen

Wie Hartger Wassink, zelfstandig adviseur op het 
 gebied van leiderschap, bestuur en toezicht (www.professioneledialoog.nl)

Intern toezicht houden is meer dan alleen een oordeel geven of lijstje afvinken. Als toezichthouder ben je samen met het onderwijsbestuur verantwoordelijk voor goed bestuur, dat leidt tot kwalitatief goed onderwijs. Het voeren van constructieve gesprekken is essentieel om dit te bereiken. Hoe kun je zo’n constructief gesprek tussen bestuur en toezicht realiseren? Wat zijn veelvoorkomende dilemma’s en hoe ga je hiermee om? Wat verlangt de maatschappelijke opdracht die scholen hebben (rondom o.a. integratie, zorg en achterstandbestrijding) van toezichthouders?

Een online kennissessie speciaal voor kleine schoolbesturen in het po én hun toezichthouders, met veel aandacht voor de praktijk en al jullie vragen en dillema’s. Kom dus vooral samen en meld je nu aan via onderstaand webformulier!

Onderwerpen die aan bod komen

 • Het innemen van de juiste rol

  Denken vanuit belangen, ieder vanuit de juiste rol. Wat zijn de rollen van het intern toezicht? Wat is het belang van een eenduidige visie van de raad van toezicht?
 • Het toezichtkader als hulpmiddel voor effectief toezicht

  Een toezichtkader is een heel belangrijk hulpmiddel voor een effectief samenspel tussen bestuur en toezicht. Kijk in dit kader ook het eerder door Hartger gegeven lunchcollege bij VTOI-NVTK.
 • De weg naar realistische maatschappelijke doelstellingen 

  Hoe je als toezichthouder zorgvuldig ijkpunten kiest, zodat steeds de maatschappelijke opdracht centraal staat in het gesprek.
 • Het ‘rondmaken’ van de cyclus van verantwoording

  Hoe verbind je het gesprek ‘intern’ tussen bestuur en toezicht met de dialoog ‘extern’ met belanghebbenden? En waarom is dat zo belangrijk?

Wat je leert en aan inzichten vergaart

 • De vier rollen van het intern toezicht en de onderlinge samenhang
 • Wat ijkpunten voor het intern toezicht zijn
 • Hoe je de maatschappelijke opdracht hanteerbaar kunt maken in het gesprek tussen bestuur en toezicht

Meld je aan!

VBS biedt deze kennissessie aan via Microsoft Teams. De online sessie duurt maximaal anderhalf uur, met minimaal drie en maximaal vijfentwintig deelnemers. Deelname is kosteloos voor leden. Schrijf je in via onderstaand webformulier.

TIP! Heb je van tevoren al een vraag of case die je tijdens de kennissessie graag (anoniem) beantwoord wil hebben? Stuur dan een mail aan: helpdesk@vbs.nl.

Door je op te geven, verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden. Let op: vol is vol.