Terug naar overzicht

Zingen zoals mensapen dat doen, hoezo is dat burgerschap?

Tijdens het VBS Ledenevent op 16 maart staat Maartje Reitsma van Expertisepunt Burgerschap als eerste op het programma: ‘We hebben allemaal beelden en connotaties bij burgerschap, maar wat het precies is?’ Samen met de deelnemers (meld je hier aan!) gaat ze in op de betekenis van de schoolgemeenschap en participatie van leerlingen en ouders. En er wordt verbinding gemaakt met kunst. Hieronder vast een tipje van de sluier, alsook waarop de Inspectie volgens haar op let.

Muziek maken verbindt

Uit onderzoek blijkt dat gibbons (mensapen) met elkaar communiceren door te zingen, in duetten. Een biologische fenomeen en tevens vorm van kunst om verbinding te maken, die wij mensen ook kunnen inzetten. ‘Plat gezegd kun je zeggen: schort het aan de verbinding binnen je school of met de omgeving en heb je – met het oog op burgerschapsvorming – als doel om dit te verbeteren, ga dan samen zingen’, stelt Reitsma. ‘En zo zijn er nog meer vormen van kunst die kunnen bijdragen aan de doelen die je stelt, maar die bewaar ik voor het VBS Ledenevent.’

Weet wie je leerlingen zijn

Over burgerschapsdoelen gesproken: voordat je deze gaat formuleren moet je als school eerst goed in kaart brengen wie je leerlingen zijn, welke maatschappelijke vraagstukken ze hebben en wat je ze – met het oog op deze vraagstukken en je eigen identiteit – wil meegeven. ‘Deze stap wordt nog wel eens overgeslagen, terwijl het juist de basis vormt van je burgerschapsdoelen en wat je ermee wilt bereiken’, aldus Reitsma.

Inspectie

Het in beeld hebben van je leerling populatie, hun maatschappelijke vragen en wat je – gelet hierop – als school wilt bereiken, dat is waar de Inspectie vooral op let volgens Reitsma. ‘Daaruit volgen je school specifieke burgerschapsdoelen, in samenhang en logisch opgebouwd. En als je weet wat je wilt bereiken is het helpend om te kijken of je dat ook bereikt.’


Het VBS Ledenevent ‘Vormgeven Burgerschapsonderwijs’ vindt plaats op 16 maart in College de Trappenberg in Hilversum. Het volledige programma en om je te kunnen aanmelden, klik hier.

Gerelateerd