Terug naar overzicht

Conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid gepresenteerd

Op 6 maart heeft demissionair minister Mariëlle Paul de eerste conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid in ontvangst genomen. Kerndoelenteams van leraren, vakexperts en curriculumexperts hebben het afgelopen jaar gewerkt aan conceptkerndoelen voor deze leergebieden. Omdat burgerschap en digitale geletterdheid nieuwe leergebieden zijn, zijn ook andere experts buiten de advieskring geraadpleegd over de kern van het leergebied en de conceptkerndoelen.

Na de zomer van 2024 start SLO met de fase van beproeven. Burgerschap en digitale geletterdheid vereisen een verdere bespreking met het onderwijsveld en experts. Met de opgehaalde feedback worden de conceptkerndoelen aangescherpt. Daarna biedt SLO het ministerie van OCW de definitieve kerndoelen aan, die samenhangen met de kerndoelen van de zeven andere leergebieden. Het ministerie start dan het wetgevingstraject en politieke besluitvorming.

Kerndoelen geven richting en ruimte aan scholen

Het onderwijs heeft behoefte aan een duidelijke opdracht over wat we verstaan onder burgerschap en digitale geletterdheid. Tegelijkertijd moet er voldoende ruimte zijn voor scholen om vanuit hun eigen visie de vertaalslag te maken van de kerndoelen naar de praktijk. De conceptkerndoelen zijn daarom zo beschreven dat de kern van het leergebied is vastgesteld, zonder te voorschrijvend of normatief te zijn.

Samenhang met andere leergebieden

Juist burgerschap en digitale geletterdheid kunnen niet zonder de andere leergebieden: daar krijgen ze betekenis en invulling. Zo is burgerschap nauw verbonden met het leergebied mens en maatschappij of het leren discussiëren bij Nederlands. Digitale geletterdheid komt voor in alle leergebieden, bijvoorbeeld bij het zoeken van betrouwbare informatie, omgang met digitale media en technologie en communicatie via digitale kanalen.

Gerelateerd