Terug naar overzicht

Welbevinden leerkrachten verhogen? Start bij sterke punten

De nadruk in performance management en coachen ligt vaak op tekortkomingen. Vanuit positief psychologisch onderzoek pleit prof. dr. Marianne van Woerkom er juist voor om te starten bij de door de leerkracht zelf gedefinieerde sterke punten. Juist in deze tijd kan dit extra van belang zijn. ‘Iedereen heeft talent en door dat te benoemen, ervaart de leerkracht meer steun, voelt zich meer verbonden en is tevredener.’

Lees hier het hele interview met Marianne van Woerkom uit De VBS

TIP! Starten met positieve psychologie, betekent starten bij het individu met deze stappen:

  • Bewust worden van het gedachtegoed van de positieve psychologie.
  • Herkennen van sterke punten: Wanneer functioneer ik optimaal of floreer ik? De mening van leerlingen en collega’s is daarbij ook zinvol.
  • Verkennen: Wat kan ik nog meer met mijn sterke punten? Hoeveel gebruik maak ik ervan in de werkcontext? Hoe groot is het aandeel ervan in mijn huidige pakket?
  • Ontwikkelen sterke punten: Hoe kan ik ze effectiever inzetten en verfijnen? Wat zijn de implicaties voor mijn takenpakket of zelfs functie?

(25 oktober 2022)

Gerelateerd