Terug naar overzicht

De voordelen van re-integratie op een andere school

Voor een medewerker kan het goed zijn te re-integreren op een andere school, zelfs buiten het eigen bestuur. Lees hier de ervaring die Stichting Geert Groote Scholen en Stichting Zeister Vrije School hiermee hebben. ‘Het werkte blikverruimend en ook de bedrijfsarts vond het een goed idee.’

Karen Vonder (hoofd personeelszaken Stichting Geert Groote Scholen): “We hebben zeven vrije scholen in onze stichting, ze staan in Amsterdam en Amstelveen. We hadden twee langdurige zieke medewerkers, bij een van onze leerkrachten verliep de re-integratie niet zoals we beiden hadden gehoopt. Het was lastig om een goede plek te vinden. Daarnaast weten we dat als je re-integreert, je de reistijd zoveel mogelijk moet beperken. Omdat deze werknemer in Zeist woont zijn we daar op zoek gegaan. Ik heb regelmatig contact met Heleen, vandaar dat ik bij haar aanklopte.”

Heleen Steinbuch (HR-adviseur Stichting Zeister Vrije School): “Een van onze scholen staat dichtbij het huis van de medewerker. Eerst heeft zij met de directeur daar gesproken, vervolgens met mij. Voor de zomer is ze begonnen met ondersteunend werk. Toen we merkten dat het goed ging is ze met kleine groepjes gaan werken. Erg mooi om te zien hoe ze haar eigen tijd indeelde en actief op zoek ging naar werk dat nodig was en bij haar paste. Dat stemde ze af met het team. Nu werkt ze deels op haar niveau.”

Vonder: “Als je als zieke medewerker terugkeert op je eigen school kan dat beladen zijn, om allerlei redenen. Terwijl je ook kwetsbaar bent. Dan is starten op een hele andere school een mooie oplossing, zeker in combinatie met dichtbij je huis werken. Het kost al veel energie om weer aan de slag te gaan. Ik zie zeker de positieve kant.

Het is wel zaak om de lijntjes kort te houden. Wij zien de medewerker natuurlijk niet aan het werk, dat gebeurt op een andere school. Dat betekent dat ik veel overleg met Heleen, en onze directeuren ook. Wij moeten registreren voor hoeveel procent iemand kan werken.”

Steinbuch: “Omdat wij niet de werkgever zijn, hebben we niet de informatie van bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Daarvan zijn we afhankelijk van de werknemer zelf. In gesprek met haar kijken we hoe we haar kunnen inzetten. Overigens hebben we wel een detacheringsovereenkomst gesloten, we kunnen haar wel de plek bieden maar we lopen geen risico daarbij.”

Vonder: “Voor mij werkt dit blikverruimend, ook de bedrijfsarts vond het een goed idee. En er zijn zoveel vrije scholen in Nederland. Wellicht kunnen we samen vaker het op deze manier organiseren. Daarmee behoud je samen mensen voor het onderwijs en voor de vrije school.”

VBS-netwerk P&O
Beiden nemen deel aan het VBS-netwerk P&O primair onderwijs. Regelmatig zijn er interactieve bijeenkomsten waarbij aanwezigen met elkaar en soms een gastspreker in gesprek gaan over onderwerpen die zij zelf naar voren brengen. Het doel is informatie, tips en ervaringen uit te wisselen met collega’s.
Meer weten? Neem contact op met onze Helpdesk.

(25 januari 2023)

Gerelateerd