Terug naar overzicht

VBS Ledenevent: aan de hand van deze pittige stellingen gaan we in gesprek

Tijdens het VBS Ledenevent op 16 maart gaan we o.l.v. Dieuwertje de Graaff van Common Ground het gesprek met elkaar aan over het vormgeven van burgerschap, aan de hand van de volgende vier pittige stellingen. Veel mensen hebben zich al aangemeld, jij bent er toch ook bij?


#1 Toenemend segregatie in het onderwijs zit goed burgerschapsonderwijs in de weg

Leerlingen komen niet altijd in contact met leeftijdgenoten met een heel andere (etnische of sociaaleconomische) achtergrond. Tegelijk heeft iedereen de vrijheid om binnen het onderwijs op basis van religie of levensovertuiging gelijkgestemden op te zoeken. Is ontmoeting onmisbaar binnen burgerschap?

#2 Ouders zouden geen rol moeten hebben binnen burgerschapsonderwijs

Bij veel VBS-scholen zijn de ouders nauw betrokken. Maar wat als zij een dialoog over wel of niet vaccineren in de weg staan of hun kinderen verbieden om het jeugdjournaal op school te kijken omdat daar volgens hen pertinent onwaarheden worden verteld?

#3 Als het gaat om burgerschap is een neutrale houding van de leraar het streven

Volgens de burgerschapswet is de school een oefenplaats als het om burgerschap gaat. Dat brengt met zich mee dat leerkrachten de leerlingen hierin moeten doceren, maar tegelijk ook de ruimte moet bieden aan leerlingen om hun mening of visie te geven. Dit kan tot een spanningsveld leiden.

#4 De strengere eisen die worden gesteld aan burgerschapsonderwijs zijn een goede zaak
Sommigen zien de strengere eisen als een motor voor gelijke kansen. Anderen zien het controleren en afvinken van lijstjes die de strengere eisen met zich meebrengen juist als een beperking van de vrijheid van de school.

Voor het volledige programma van het VBS Ledenevent en om je aan te melden, klik hier.

Gerelateerd