Terug naar overzicht

Helpdeskvraag: hoe bouw je een goed functioneringsdossier op?

Een goed dossier is cruciaal voor een vruchtbare arbeidsrelatie en soms ook voor een eventuele beëindiging van het dienstverband bij disfunctioneren van een werknemer. De regels rondom een ontslagprocedure in het onderwijs zijn wezenlijk anders dan die in het bedrijfsleven. Welke wetten en spelregels er gelden, vind je in de handreiking ‘Checklist voor dossieropbouw bij disfunctioneren’. En hoor je tijdens de online Kennissessie ‘Ontslag in het onderwijs, waar moet ik op letten?’ op 11 april 2023. Meld je aan!

Om je – als directeur of bestuurder in het po, vo of so – goed voor te bereiden op een ontslagprocedure, is het noodzakelijk om te weten welke wetten en spelregels er gelden en waarop te letten. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) stelt scherpere eisen stelt aan het opbouwen van een dossier. Zo zijn bijvoorbeeld de regels voor contracten voor bepaalde tijd sinds de invoering van de WWZ veranderd en is het aanbieden van een transitievergoeding verplicht. Ook geldt er een aanzegplicht.

Mogelijke vragen die gesteld kunnen worden bij de opbouw van een dossier:
•Hoe signaleert u een slecht functionerende werknemer en hoe pakt u dat aan?
•Welke weg slaat u in om een verbetertraject in te zetten en hoe legt u dat vast?
•Welke maatregelen kunt u nemen aan het einde van het traject?

Antwoord op deze en andere vragen vind je in de de handreiking ‘Checklist voor dossieropbouw bij disfunctioneren’. En krijg je op 11 april 2023 tijdens de online kennissessie ‘Ontslag in het onderwijs, waar moet ik op letten?’ De avond wordt geleid door onze partner en specialist in onderwijsrecht Arzu Yandere van Cascade Advocaten.

De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Wil je dat iemand met je meedenkt over dossieropbouw of heb je andere arbeidsrecht- of HR-gerelateerde vragen? Neem contact op met Nienke van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via Whatsapp: 06 – 330 296 94. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar van 09.00 – 15.00 uur.

(12 oktober 2022)

Gerelateerd