Terug naar overzicht

Geen nieuwe coronamaatregelen voor scholen, wel aangescherpt quarantainebeleid

Er zijn geen speciefieke nieuwe maatregelen genomen voor het primair en voortgezet onderwijs naar aanleiding van de persconferentie op 12 november. Maar het kabinetsbesluit dat je in quarantaine gaat als een huisgenoot besmet is met het coronavirus heeft flinke gevolgen voor scholen. Met de huidige personeelstekorten in de sector komt de beschikbaarheid van onderwijspersoneel nog verder onder druk te staan, geeft de PO-Raad aan. Daarnaast blijft het voor scholen mogelijk om aanvullende maatregelen te nemen in overleg met de medezeggenschapsraad. Het uitgangspunt daarbij is wel dat het onderwijs zo normaal en volledig mogelijk op school doorgaat, geeft het ministerie van OCW via een Q&A op Lesopafstand.nl aan.

Op Rijksoverheid.nl staat: ‘als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere beschermde en niet-beschermde huisgenoten moeten in quarantaine. In verband met de benodigde tijd voor de uitwerking van het beleid en de implementatie ervan, gaat dit beleid naar verwachting vrijdag 19 november 2021 in. De exacte ingangsdatum wordt later gecommuniceerd. Tot die tijd is vrijwillig in quarantaine gaan verstandig.’

‘Het is begrijpelijk dat sommige onderwijspersoneelsleden, leerlingen en ouders zich zorgen maken om hun gezondheid, nu de besmettingen in de hele samenleving oplopen. De experts van het OMT zeggen dat scholen verantwoord open kunnen blijven. Veruit de meeste docenten zijn gevaccineerd’, staat in de Q&A in Lesopafstand.nl.

Het ministerie van OCW heeft aangegeven dat scholen uitgezonderd zijn van de 1,5 meterregel, die op veel plekken opnieuw is ingevoerd. Wel is belangrijk dat hygiënemaatregelen in acht worden genomen op scholen, onderwijspersoneel zich laat testen bij klachten, er na schooltijd zoveel mogelijk thuis wordt gewerkt en dat terughoudend wordt omgegaan met ouderavonden en studiedagen voor schoolteams. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat scholen overstappen op online onderwijs of bijvoorbeeld de helft van de week les gaan geven. Het uitgangspunt is dat het onderwijs zo normaal en volledig mogelijk doorgaat op school.

Lees hier de Q&A voor het funderend onderwijs van Lesopafstand.

De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Voor vragen of advies over corona en het onderwijs of een ander onderwerp, neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of Whatsapp 06-33029694. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 – 15.00 uur.
(15-11-2021)

Gerelateerd