Over twee weken gaan we stemmen, in hun verkiezingsprogramma’s laten de politieke partijen weten wat hun mening is over heel veel onderwerpen, uiteraard ook over het onderwijs. Wat willen de partijen met artikel 23 (Vrijheid van onderwijs)? Een kort overzicht.
Een aantal partijen wil artikel 23 wijzigen/moderniseren.
- De VVD bijvoorbeeld wil dat alle leerlingen op alle scholen welkom zijn (ook de bijzonder scholen), volgens de partij ondermijnt artikel 23 nu het gelijkheidsbeginsel (artikel 1). In het verlengde daarvan moeten identiteitsverklaringen worden afgeschaft zodat scholen niet meer kunnen eisen dat docenten of ouders de schoolidentiteit onderschrijven.
- Ook VOLT wil gelijke kansen voor alle leerlingen, het voorstel van deze partij is om de financiering van religieus onderwijs af te schaffen. Daarvoor is een aanpassing van artikel 23 nodig. Ook wil VOLT prive-scholen afschaffen.
- GroenLinks/PvdA wil artikel 23 moderniseren, er moet een verbod komen op het weigeren van leerlingen en docenten door de school op basis van geloof en achtergrond.
- ‘Vrijheid van onderwijs mag niet worden misbruikt om te discrimineren’, stelt Partij voor de Dieren in haar partijprogramma. Daarom wil de partij artikel 23 aanpassen. Net als de VVD is PvdD tegen intentieverklaringen.
- D66 wil ‘radicale gelijkwaardigheid’ en daarvoor moet artikel 23 worden aangepast. Alle scholen, dus ook het bijzonder onderwijs, moeten elke leerling toelaten (zaken als achtergrond en levensovertuiging mogen geen rol spelen).
- 50Plus wil dat scholen alleen gefinancierd worden als ze openbaar zijn.
Een groot aantal partijen wil artikel 23 houden zoals het is: NSC, CDA, SGP, BBB, Christenunie, Forum voor Democratie en PVV. Overigens wil de PVV wel islamitische scholen verbieden.