Terug naar overzicht

Verhoog welbevinden leerkrachten, start bij sterke punten

‘Daar is geen winst meer te behalen, want dat is al goed’, wordt meestal gedacht als het gaat over het ontwikkelen van sterke punten. De nadruk in performance management, coachen en leren ligt vaak op de tekortkomingen. Vanuit positief psychologisch onderzoek pleit prof. dr. Marianne van Woerkom ervoor te starten bij door de persoon zelf gedefinieerde sterke punten om zijn welbevinden te verhogen. Juist in deze tijden kan dat extra van belang zijn. Lees verder in het artikel uit magazine De VBS.

Alvast enkele tips over hoe te starten met positieve psychologie:
Starten met positieve psychologie, betekent starten bij het individu met volgende stappen:
1. Bewust worden van het gedachtegoed van de positieve psychologie.
2. Herkennen van sterke punten: Wanneer functioneer ik optimaal of floreer ik? De mening van leerlingen en collega’s is daarbij ook zinvol.
3. Verkennen: Wat kan ik nog meer met mijn sterke punten? Hoeveel gebruik maak ik ervan in de werkcontext? Hoe groot is het aandeel ervan in mijn huidige pakket?
4. Ontwikkelen sterke punten: Hoe kan ik ze effectiever inzetten en verfijnen? Wat zijn de implicaties voor mijn takenpakket of zelfs functie?

Lees hier het complete interview met Marianne van Woerkom uit De VBS.
(08-10-2020)

Gerelateerd