Terug naar overzicht

Zo bouw je een goed functioneringsdossier op

Een goed functioneringsdossier is cruciaal voor een vruchtbare arbeidsrelatie, maar ook voor een eventuele beëindiging van het dienstverband bij disfunctioneren van een werknemer. Het is dus belangrijk om hierop in te spelen en onaangename verrassingen te voorkomen. Waarop te letten?

Het is algemene lijn in de rechtspraak dat bij een ontslag wegens disfunctioneren door de werkgever een dossier moet zijn opgebouwd, waaruit dit disfunctioneren blijkt. Een enkel moment waarop het functioneren als onvoldoende wordt aangemerkt, is dus niet voldoende. Als werkgever dien je alle ‘gebreken’ zoals klachten, verwijten en kritiek telkens schriftelijk te bevestigen en niet enkel in een beoordelingsgesprek aan te kaarten. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) stelt hier scherpe eisen aan.

  • Hoe signaleer je een slecht functionerende werknemer en hoe pak je het aan?
  • Welke weg sla je in om een verbetertraject in te zetten en hoe leg je dat vast?
  • Welke maatregelen kun je nemen aan het einde van het traject?

In de VBS-Checklist voor een dossier bij disfunctioneren vind je het antwoord op deze vragen en nog meer relevante informatie voor het opbouwen van een goed functioneringsdossier.

De VBS Helpdesk denkt met je mee!
Heb je nog vragen of wil je dat iemand met je meedenkt inzake het opbouwen van een dossier? Of heb je andere arbeidsrecht of HR-gerelateerde vragen? Neem contact op met Nienke van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via Whatsapp: 06 – 330 296 94.

(20-04-2021)

Gerelateerd