Terug naar overzicht

Hoe voorkom ik advertentiefraude?

Het is een hardnekkig probleem, acquisitiefraude of advertentiefraude. U denkt uw schoolgegevens te controleren en vervolgens blijkt u vast te zitten aan een vaak langdurige advertentieopdracht. De VBS Helpdesk legt uit wat juridische mogelijkheden zijn om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van deze fraude.

Het kan uw school zomaar overkomen: u bent druk bezig terwijl de telefoon gaat. De beller zegt even snel uw gegevens te willen controleren om uw gegevens actueel te houden. Vervolgens ontvangt u een email met het verzoek om deze na controle van uw schoolgegevens ondertekend te retourneren. U doet dat en blijkt dan getekend te hebben voor een advertentieopdracht voor een onbekend blad of vage website, vaak gaat het om een langdurige opdracht.

Deze advertentiefraude of acquisitiefraude komt al jaren voor en is helaas nog steeds geen halt toe geroepen. Afhankelijk van de situatie kunt u de volgende juridische verweren voeren:

• U kunt stellen dat er geen sprake was van wilsovereenstemming, zodat er geen overeenkomst tot stand is gekomen. Uw wil was er immers niet op gericht om een advertentieopdracht te geven, maar om de juistheid van de bedrijfsgegevens te controleren. Ook kunt u zich vaak beroepen op dwaling en bedrog, waardoor de overeenkomst -zo deze al bestaat- ongeldig kan worden verklaard.

• Een advertentieovereenkomst wordt vaak getekend door een collega die daartoe formeel niet bevoegd is, zoals bijvoorbeeld een administratief medewerker. Dan is er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen. Wel moet u als werkgever voorkomen, bijvoorbeeld door te vertellen dat de betreffende medewerker de advertentiezaken regelt, de schijn te wekken dat een medewerker tekeningsbevoegd was. Is deze schijn namelijk gewekt, dan is er toch een rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen.

• Als er wel een rechtsgeldige overeenkomst is, dan moeten beide partijen deze deugdelijk nakomen. U moet advertentiekosten betalen en het advertentiebureau dient te zorgen voor een advertentie die het bedrag rechtvaardigt. Daarin schieten deze malafide bureaus meestal te kort. Vaak verschijnt uw advertentie in amateuristische publicaties of websites. Bovendien is de wijze van verspreiding en de oplage meestal vaag of karig of wordt het helemaal niet verspreid. In die gevallen hoeft u de advertentiekosten helemaal niet of maar gedeeltelijk te betalen.

In uw voordeel is dat rechters goed op de hoogte zijn van acquisitiefraude, waardoor zij advertentieovereenkomsten extra kritisch zullen bekijken. Indien u slachtoffer bent van oneerlijke advertentiepraktijken is het raadzaam de kosten niet te voldoen en contact op te nemen met VBS. Tevens adviseert onze Helpdesk om fraude te melden bij de Fraudehelpdesk.nl.

Tips ter voorkoming van fraude

• Spreek binnen uw school duidelijk af wie zich het aanspreekpunt binnen de organisatie is m.b.t. advertenties en andere lopende contracten. Maak uw medewerkers goed duidelijk dat informatieverzoeken (zowel per telefoon, als email als reguliere post) doorgespeeld
worden aan deze medewerker en zie er op toe dat iedereen zich daar ook aan houdt.

• Laat u nooit onder tijdsdruk zetten door een advertentieverkoper (‘de drukker wacht op
uw akkoord’).

• Zet nooit uw handtekening onder een opdrachtbevestiging bij twijfel over of u met het juiste bedrijf te maken heeft.

• Wees alert voor u een handtekening zet. Lees offertes uiterst kritisch door en teken zeker niet ongezien.

Lees meer veelgestelde vragen en antwoorden in onze FAQ.

Meer weten over fraude?
Voor vragen of advies neem contact op met de VBS Helpdesk: Nienke Daniëls, 070 – 331 52 15 / helpdesk@vbs.nl. De Helpdesk van VBS is een praktische vraagbaak en sparringpartner voor onze leden. U kunt terecht met vragen over onder meer: onderwijscao’s, arbeidsrecht, bedrijfsvoering, financieel management, huisvesting, medezeggenschap en het organiseren van bestuur en toezicht.
(18-12-2019)

Gerelateerd