Terug naar overzicht

Hebben ouders recht op een kopie van het leerlingdossier?

Ouders hebben naast recht op inzage van het leerlingdossier ook recht op een kopie van het gehele dossier, geeft de VBS Helpdesk aan. De school moet op schriftelijk verzoek een kopie digitaal of op papier verstrekken. Het niet verschaffen van een kopie is in strijd met de AVG. De school mag in bepaalde gevallen kopieerkosten in rekening brengen.
Voor een leerling vanaf 16 jaar geldt dat die zelf mag beslissen over zijn of haar leerlingdossier en dus ook zelf inzage hoort te vragen. De ouder kan alleen met toestemming van de leerling zelf over het gehele dossier beschikken.

Wees wel alert bij gescheiden ouders
Vraagt een gescheiden ouder informatie op uit het leerlingdossier, wees dan extra alert. Zo mag een verslag van een gesprek met de ene ouder, met daarin privacygevoelige informatie of een brief van een advocaat, niet in handen van de ex-partner terecht komen. Dit hoort ook niet in het leerlingdossier thuis.
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken.

Lees meer veelgestelde vragen en antwoorden in onze FAQ.

Zelf ook een vraag?

Voor vragen of advies neem contact op met de VBS Helpdesk: Nienke Daniëls, 070 – 331 52 15 / helpdesk@vbs.nl. De Helpdesk van VBS is een praktische vraagbaak en sparringpartner voor onze leden. U kunt terecht met vragen over onder meer: onderwijscao’s, arbeidsrecht, bedrijfsvoering, financieel management, huisvesting, medezeggenschap en het organiseren van bestuur en toezicht.
(08-06-2020)

Gerelateerd