Terug naar overzicht

Samen naar Schoolklas maakt bijzonder minder bijzonder

Een klas voor kinderen met een beperking, maar dan in een reguliere basisschool: dat is een Samen naar Schoolklas. In de nieuwe De VBS lees je een interview hierover met Evelien van der Heijden, oprichtster van een Samen naar Schoolklas op CBS De Kameleon, en Suzan Teutenberg van Stichting Het Gehandicapte Kind. Eerder maakte VBS met hen en VBS-lid Resonans speciaal onderwijs een filmpje over deze klas, als mooi voorbeeld van pionieren.

‘Het initiatief is jaren geleden ontstaan in Alkmaar’, vertelt Teutenberg. ‘Een kind met een beperking ging iedere dag naar een speciale school midden in de duinen. Een prachtige locatie met goede faciliteiten en toch vond zijn fysiotherapeut het van de zotte dat het kind nooit in aanmerking kwam met ‘normale’ kinderen uit de omgeving. Deze fysiotherapeut heeft toen de eerste Samen naar Schoolklas opgericht.’ Inmiddels zijn er 47 van deze klassen verspreid door heel Nederland en is het project door Stichting Het Gehandicapte Kind omarmd.

Samen naar Schoolklas op De Kameleon
Wat alle samen naar Schoolklassen gemeen hebben, is dat ze kinderen met een beperking laten opgroeien met kinderen zonder beperking, het liefst in hun eigen omgeving. Toch is iedere klas uniek, mede omdat rekening gehouden moet worden met wat mogelijk is binnen de basisschool. Er zijn klassen met kinderen met verschillende beperkingen, maar ook klassen met alleen autistische kinderen.

‘In hun eigen klas krijgen de kinderen onderwijs op maat, met alle zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Waar mogelijk doen de kinderen mee met de andere leerlingen’, aldus Van der Heijden. ‘Per kind bekijken we wat het aankan. Zo hebben wij op CBS De Kameleon kinderen die muziek-, reken- en taallessen in andere groepen volgen of mee naar de gymles gaan, een kind dat in groep 8 knutselt, en een kind dat in groep 5 het jeugdjournaal meekijkt.’

Mooi voorbeeld van pionieren
Bij de oprichting van de Samen naar Schoolklas op CBS De Kameleon is samengewerkt met Stichting Het Gehandicapte Kind en VBS-lid Resonans. Er komt veel bij kijken, zeker als het om financiën en regelgeving gaat. ‘Het is een mooi voorbeeld van pionieren’, aldus Bob Olders, lid van het College van Bestuur van Resonans. ‘Onze stichting beschouwt het als haar maatschappelijke opdracht om zoveel mogelijk kinderen met een beperking te integreren in onze maatschappij. De vraag is daarom niet of inclusie mogelijk is, maar veel meer: hoe maken we het met elkaar mogelijk.’

Lees hier het volledige artikel ‘Samen naar Schoolklas maakt bijzonder minder bijzonder’ uit De VBS.

Bekijk het filmpje over de Samen naar Schoolklas:


Meer weten?
Wil je meer weten over de Samen naar Schoolklas of heb je interesse in het stichten van deze klas? Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via helpdesk@vbs.nl of 070 – 331 52 15. Zij helpt je graag of verwijst je door naar de juiste personen.
(11-05-2022)

Gerelateerd