Terug naar overzicht

Waarom een opleidingsschool worden?Een opleidingsschool is een samenwerking tussen een lerarenopleiding en een of meerdere basisscholen. Samen zorgen zij voor een goede aansluiting tussen opleiding en onderwijspraktijk.Het zijn van een opleidingsschool heeft voor een basisschool voor- en nadelen. Zeker voor eenpitters kan de tijdsinvestering een hobbel zijn om opleidingsschool te worden. Daar staat tegenover dat deze investering zich op korte en langere termijn terugbetaalt:

  • De samenwerking met een pabo zorgt voor nieuwe inzichten voor een breed HR-beleid en de voortdurende ontwikkeling van je team. Ook studenten nemen nieuwe inzichten en kennis mee je school in.
  • Studenten kunnen de leraren ontlasten door bepaalde taken uit te voeren.
  • Ook blijven stagiaires vaak hangen op de school, je bent dus bezig met jouw personeel van de toekomst.


Hoe begin je?


  • Kijk eerst eens op platformsamenopleiden.nl. Deze website geeft informatie over opleidingsscholen en biedt ook verschillende good practices.
  • Neem contact op met pabo’s in de buurt voor een oriënterend gesprek en kijk waar de verschillen in aanpak zitten. Zij kunnen je vertellen over wat het inhoudt om een opleidingsschool te zijn en hoe zij het organiseren (dit verschilt per pabo).
  • Zoek scholen in de buurt die al opleidingsschool zijn. Laat je goed voorlichten over hoe het in de praktijk gaat.Word je opleidingsschool, dan stel je op schoolniveau een opleidingscoördinator aan. Die wordt hiertoe gesubsidieerd geschoold.
  • Afhankelijk van hoe de pabo een en ander heeft georganiseerd, kan het handig zijn samenwerking met andere schoolbesturen aan te gaan.

Het zijn van een opleidingsschool brengt werk met zich mee, maar uiteindelijk betaalt het zich wel terug.
Lees hier de ervaring van De Werkplaats

Ambitie
Ongeveer veertig procent van de studenten die nu een lerarenopleiding volgen, wordt opgeleid via een opleidingsschool. De PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, Vereniging Hogescholen, VSNU en het ministerie van OCW hebben de gezamenlijke ambitie uitgesproken om vóór 2030 alle studenten op te leiden in een opleidingsschool.

Meer weten? De VBS Helpdesk staat voor je klaar!

Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniels van de VBS Helpdesk. Zij is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– E-mail: helpdesk@vbs.nl

– WhatsApp: 06-330 296 94

(1 juni 2022)

Gerelateerd