Terug naar overzicht
18 nov 2019

Samenwerken vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid (avondbijeenkomst en ALV voor leden en niet-leden van VBS)

  • Den Haag

Graag denken we met u na over samenwerken tijdens een speciale avondbijeenkomst die gekoppeld is aan onze algemene ledenvergadering op maandag 18 november 2019 in Den Haag. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. instellingsbelang versus maatschappelijk belang, als kleiner schoolbestuur samenwerken met grotere besturen, valkuilen en lessen bij samenwerking. Meld u a.u.b. aan via het formulier onderaan deze pagina.

Tijdens deze avondbijeenkomst ‘Samenwerken vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid’ zullen we dilemma’s benoemen, vragen stellen en -samen met u- en enkele gastsprekers de antwoorden verkennen. Gastsprekers zijn:

  • Pieter Huisman, bijzonder hoogleraar onderwijsrecht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, lid van de Onderwijsraad en senior adviseur bij Hobéon. Hij zal ingaan op de structuuraspecten van samenwerken, zoals de relatie tussen autonomie van het schoolbestuur en het publieke belang. ‘Samenwerkingsverbanden (swv’s) passend onderwijs zijn zelfstandige rechtspersonen die onafhankelijk toezicht hebben. Daarmee bouw je een nieuwe regelgevende laag tussen overheid en schoolbestuur. Dan neemt de autonomie van een schoolbestuur af en verschuift naar wat het swv in de regelgeving afspreekt. In termen van verantwoording geven is dat een zorgelijke ontwikkeling.’
  • Edwin Kaats, partner en samenwerkingscoach bij Common Eye, adviesbureau gespecialiseerd in samenwerking, en medeauteur van het boek ‘Leren samenwerken tussen organisaties’. Daarnaast doet hij onderzoek naar samenwerkingsprocessen, ontwikkelt hij praktische hulpmiddelen voor samenwerking en doceert hij op verschillende business schools over dit onderwerp. Kaats gaat in gesprek over cultuuraspecten en het proces van samenwerken binnen het onderwijs. ‘Ik heb geleerd dat een gedeelde ambitie een robuust ijkpunt is voor elke samenwerking. Een gedeelde ambitie geeft partners een stevig inhoudelijk fundament wanneer het moeilijk wordt. Want moeilijk wordt het van tijd tot tijd.

Aansluitend gaan we hierover met elkaar aan de hand van uw stellingen en vragen in een Lagerhuis-setting in gesprek o.l.v. Henriëtte Kievit en enkele prominente gasten uit politiek en onderwijs.
Verzoek aan u: heeft u vragen/stellingen vanuit uw ervaring rondom samenwerken? Vul uw vragen/stellingen dan in het betreffende veld in het aanmeldformulier in, zie onderaan de pagina.

Programma
Alleen voor leden:
17.00 – 17.15 uur Ontvangst
17.15 – 18.00 uur Huishoudelijk gedeelte

Algemeen toegankelijk gedeelte:
Vanaf 18.00 uur Lichte maaltijd
19.00 – 19.05 uur Welkom door voorzitter
19.05 – 19.35 uur Pieter Huisman, hoogleraar onderwijsrecht aan de EUR
19.35 – 20.00 uur Edwin Kaats, partner en samenwerkingscoach bij Common Eye
20.00 – 20.15 uur pauze
20.15 – 21.00 uur Aan de hand van stellingen/vragen (van leden) gesprek in Lagerhuis-setting onder leiding van Henriëtte Kievit met gasten uit politiek en onderwijs.
21.00 uur Afsluiting en napraten met hapje en drankje

Samenwerken vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid
Avondbijeenkomst en algemene ledenvergadering VBS
Maandag 18 november 2019, 17.00-21.30 uur
BINK 36, Binckhorstlaan 36, 2516 BE Den Haag – Rooftop M-gebouw 5e etage

(https://binkrooftop.nl/contact/)
Parkeren is gratis. U ontvangt bij binnenkomst een uitrijkaart.