Terug naar overzicht

Wie is VBS-bestuurslid Artho Jansen?

Wie zitten er in het bestuur van de VBS? Wat is hun motivatie? Deze keer stelt Artho Jansen zich voor. Hij is bestuurder bij Stichting Vrijescholen Zuid West Nederland. Hij zit sinds 2016 in het bestuur.

“De eerste helft van mijn loopbaan heb ik in de sociale zekerheid gewerkt, onder andere bij de VNG. Ook ben ik consultant geweest bij organisaties als Deloitte en Ernst&Young. Alleen draaide me dat te veel om geld en te weinig om de inhoud. In 2006 zag ik de vacature voor directeur Vrije School Den Haag. Mijn kinderen zaten op die school en ik was al op vrijwillige basis medebestuurder. Mijn omgeving vond dat ik moest solliciteren, dat heb ik gedaan en ik werd aangenomen.

Er ging een wereld voor me open. In de sociale zekerheid ben je continu bezig met reageren op de ellende waar mensen in terecht zijn gekomen. In het onderwijs werk je aan de kern, om mensen de vaardigheden, kennis en weerbaarheid mee te geven. Het is een positieve insteek. Daarnaast was ik in de tijd begonnen me te verdiepen in spiritualiteit, die kon ik kwijt op de Vrije School. We vinden dat kinderen niet alleen goed moeten zijn in taal en rekenen, maar ook de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen als persoon.

Als bestuurder in het onderwijs heb je redelijk wat vrijheid, ik ben wel van het dienend leiderschap: zorgen dat de professionals hun werk zo goed mogelijk kunnen doen en zichzelf ook kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd houd ik de landelijke ontwikkelingen in de gaten zodat we tijdig maatregelen kunnen nemen.

Die tweeslag – zowel in de praktijk als op landelijk beleidsmatig niveau bezig zijn – heeft me er ook toe gebracht om in het VBS-bestuur zitting te nemen. Het is mooi om een plek te hebben waar je met de landelijke ontwikkelingen in aanraking komt. Dat is belangrijk voor mezelf en voor mijn organisatie.

Daarnaast is VBS ook hard nodig, je ziet dat de minister maatregelen neemt met een tendens naar centralisatie. Dat gaat in tegen de belangen van onze leden. We moeten meer op de barricades en ons geluid laten horen.

Veel mensen kennen VBS als dienstverlener. Dat is hartstikke mooi. Ik hoop dat mensen ook de lobby zien, ook al gebeurt dat vooral achter de schermen. We hebben de leden ervoor nodig. Daarom zijn we bezig met de herijking: doen we het goede? En doen we het goede goed? Daarvoor is de samenspraak met onze leden erg van belang.”

Gerelateerd