Terug naar overzicht

Wet vrijwillige ouderbijdrage gaat 1 augustus in, hoe kun je dat organiseren en communiceren?

Vanaf 1 augustus 2021 geldt de wet vrijwillige ouderbijdrage die het verbiedt om leerlingen uit te sluiten van schoolactiviteiten als hun ouders geen vrijwillige ouderbijdrage betalen. De VBS Helpdesk zette de mogelijkheden op een rij om het beheer van de vrijwillige ouderbijdrage te organiseren. Ook delen we een FAQ over communicatie tussen ouders en school over de vrijwillige ouderbijdrage. Het ministerie van OCW publiceerde een brochure met veelgestelde vragen.

Het beheer van de vrijwillige ouderbijdrage is vaak in handen van de oudercommissie, de oudervereniging of een hieraan verbonden stichting. Dit roept vragen op over wie de hoogte van de ouderbijdrage mag bepalen, wie mag bepalen waaraan het wordt besteed, de aansprakelijkheid en de borging van privacy. Hoe kun je het beheer het beste organiseren en wat zijn de voor- en nadelen? Lees meer.

Communicatie over vrijwillige ouderbijdrage
De Onderwijsinspectie stelt eisen aan de invulling en communicatie over de ouderbijdrage. Hieronder delen we ter inspiratie een FAQ over communicatie tussen ouders en school over de vrijwillige ouderbijdrage. Het is een FAQ van een vrijeschool die goed toepasbaar is voor andere scholen. Lees meer.

Veelgestelde vragen vrijwillige ouderbijdrage
Het ministerie van OCW publiceerde een brochure met veelgestelde vragen over de vrijwillige ouderbijdrage. Lees meer.

De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Heb je een vraag over de vrijwillige ouderbijdrage of een ander onderwerp, neem dan contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of Whatsapp 06-33029694. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 – 15.00 uur. Tussen 2 en 20 augustus is het kantoor van VBS gesloten. Vermeld in die periode ‘SPOED’ in het onderwerp. We zullen dan z.s.m. contact opnemen.
(20-07-2021)

Gerelateerd