Terug naar overzicht

Week tegen Pesten: is jouw veiligheidsbeleid op orde?

Het is de Week tegen Pesten. Wanneer is een school veilig? Als de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van anderen wordt aangetast. Dat betekent dat er een veilige en positieve sfeer is op school. En dat de school optreedt tegen pesten, uitschelden, discriminatie, geweld en andere vormen van ongepast gedrag, en deze zoveel mogelijk voorkomt.

Daarom wordt van scholen verwacht dat zij niet alleen beleid voeren gericht op de veiligheid van leerlingen, maar ook de veiligheidsbeleving van leerlingen jaarlijks monitoren. Daarnaast is er een coördinator die het veiligheidsbeleid coördineert en optreedt als aanspreekpunt. Deze wettelijke eisen gelden voor het basisonderwijs, voortgezet en speciaal onderwijs.

De inspectie beoordeelt of het veiligheidsbeleid van de school voldoende is en let er daarbij vooral op of een school de veiligheidsbeleving van leerlingen monitort en (als dat nodig is) maatregelen neemt tot verbetering. In de wet is geregeld dat een school de monitoringsgegevens aan de inspectie beschikbaar stelt.

Meer weten? Bekijk deze eerdere artikelen:

Heb je hierover een vraag? 

Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk (alleen voor leden, dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur) via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– Email: helpdesk@vbs.nl
– Whatsapp: 06-330 296 94

(28 september 2022)

Gerelateerd