Terug naar overzicht

Wat is er nieuw dit schooljaar? Een overzicht van subsidies en veranderingen

Veranderingen

  • Bijgestelde onderzoekskaders inspectie nu van kracht. De inspectie heeft haar onderzoekskaders geactualiseerd. Dit was nodig vanwege de wijzigingen in zowel wet- en regelgeving als de uitvoering van het toezicht door de inspectie.
  • Europese AI Act treedt op 1 augustus in werking. De AI Act heeft onder meer tot doel dat AI-systemen veilig en betrouwbaar zijn en dat de grondrechten van EU-burgers worden beschermd. De regels gelden voor iedereen die AI ontwikkelt, op de markt brengt of gebruikt. Vanaf 1 augustus geldt er een overgangsperiode waarin organisaties de tijd krijgen om zich voor te bereiden op de verplichtingen in de wet. Kennisnet heeft een handreiking ontwikkeld.
  • Nu ook geen mobiele telefoons en devices in het basisonderwijs. Op basisscholen zijn vanaf dit schooljaar mobiele telefoons en andere devices niet meer welkom in de klas, tenzij ze educatief worden gebruikt tijdens de les. Voor middelbare scholen gold dit al.
  • VOG kinderopvang geldig in primair onderwijs. Vanaf 1 juli 2024 volstaat een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kinderopvang voor onderwijsprofessionals die in het primair onderwijs werken. Een aparte VOG voor het primair onderwijs is dan niet meer nodig.
  • Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit vanaf 1 juli 2024. Vanaf 1 juli 2024 moeten organisaties met 100 of meer medewerkers verplicht eens per jaar rapporteren over het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer van hun werknemers. Het digitaal formulier voor het invullen van de gegevens staat op de website van RVO. De gegevens over 2024 moeten op zijn laatst op 30 juni 2025 zijn ingevuld.
  • Inwerkingtreding wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen’ vertraagd. Het ministerie van OCW heeft samen met verschillende veldpartijen gewerkt aan de totstandkoming van het wetsvoorstel ‘Versterking positie ouders en leerlingen’. De inwerkingtreding per 1 augustus 2024 is niet haalbaar. Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met de inhoud van het wetsvoorstel, zal de inwerkingtreding van het wetsvoorstel gedifferentieerd worden.
  • Tijdelijke maatregel WIA-beoordelingen 1 juli van start gegaan. Bij het UWV is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan het wegwerken van achterstanden met betrekking tot WIA-beoordelingen. Om de achterstanden nog verder te verkleinen, komt er een extra maatregel bij. Sinds 1 juli 2024 wordt er alleen op basis van wat mensen feitelijk verdienen een beoordeling gemaakt van de mate van hun arbeidsongeschiktheid.
  • Programma van Eisen schoolbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs aangepast. Het doel van het ministerie van OCW met het herzien van het programma van eisen is om meer duidelijkheid en overzicht te geven aan schoolbesturen en samenwerkingsverbanden waar zij wettelijk verantwoordelijk voor zijn en wat er minimaal van hen wordt verwacht

Subsidies

  • Subsidie verbetering basisvaardigheden prioriteitsscholen. Heb je als school op 1 augustus 2024 het inspectie-oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’? Dan kun je in aanmerking komen voor de regeling prioriteitsscholen. Deze subsidieregeling is onderdeel van het Masterplan Basisvaardigheden. De aanvraagronde is van 2 tot en met 13 september 2024.
  • Subsidieregeling onderwijsregio’s 2025. Onderwijsorganisaties kunnen samen met andere (educatieve) partners tot en met 15 oktober 2024 aanspraak doen op de nieuwe regeling onderwijsregio’s. Met de subsidieregeling voor 2025 werkt OCW toe naar een landelijk dekkend netwerk van onderwijsregio’s, als onderdeel van de aanpak van het personeelstekort.
  • Subsidieregeling Ontwikkelkracht verlengd. De subsidieregeling Ontwikkelkracht 2024/2025 is bedoeld om de kwaliteit van het primair onderwijs en voortgezet onderwijs duurzaam te verbeteren.
  • Subsidieregeling Digitale school 2024. De regeling is bedoeld voor digitaal afstandsonderwijs aan kinderen en jongeren die vanwege hun gezondheid tijdelijk niet fysiek naar school kunnen. Je kunt subsidie aanvragen van 20 augustus 2024 om 9.00 uur tot en met 20 september 2024 om 15.00 uur.
  • Subsidieregeling ‘Statushouders voor de klas’ uitgebreid. Tot en met 27 september kunnen scholen weer subsidie aanvragen om statushouders met potentie om voor de klas te staan, via een ondersteuningsprogramma te begeleiden naar een onderwijsgevende functie in het Nederlandse onderwijs. In juli werd bekend dat deze subsidieregeling wordt uitgebreid en nu ook in te zetten is voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Belangrijke data

  • Schooladvies toelating voortgezet onderwijs – data. In groep 8 van de basisschool krijgen leerlingen een advies, dat zij nodig hebben bij de toelating op de middelbare school.
  • Afnameperiode doorstroomtoets 2025. De afnameperiode van de doorstroomtoets in 2025 is 27 januari t/m 16 februari 2025. De papieren toetsen zijn op 4 en 5 februari 2025. De inhaalperiode is wederom drie weken: dus t/m vrijdag 7 maart 2025.

Gerelateerd