Terug naar overzicht

Vijf condities voor goede samenwerking binnen je school

Scholen hebben de afgelopen twee jaar (snel) moeilijke beslissingen moeten nemen, soms met grote gevolgen voor leerkrachten en leerlingen. Dat zorgde voor de nodige uitdagingen als het gaat om samenwerken binnen de school. Tijdens het VBS ledenevent op 15 juni (meld je nu aan!) hoor je hoe het je collega’s in het vak op dit gebied is vergaan. Samenwerkingsspecialist in het onderwijs, Esther Klaster van Common Eye, is hierbij aanwezig. De vijf condities voor een goede samenwerking licht zij alvast toe.


1. Zorg voor een gezamenlijke ambitie

De essentiële vraag bij samenwerking is of je als samenwerkingspartner echt weet wat je samen wilt bereiken en wat je samen gaat doen. Ofwel, er moet een gezamenlijke ambitie zijn en dus weten waar je heen wilt en wat je wil bereiken.

2. Houd rekening met elkaars belangen

‘We doen het voor de leerling’, hoor je vaak. Dat is goed, maar de belangen van de diverse gremia binnen een school mogen hierbij niet teniet gedaan worden. Het is cruciaal om met elkaars belangen rekening te houden, dus begin met het uitspreken hiervan.

3. Heb aandacht voor de relatie 

Uiteindelijk is samenwerking mensenwerk en is aandacht voor de relatie tussen de mensen in de samenwerking belangrijk. Het is niet nodig om vrienden te worden, maar het is wel van belang om tijd te investeren aan een professionele relatie en onderling vertrouwen.

4. Zorg dat je plannen te organiseren zijn
Wij zien geregeld dat mensen na bijeenkomsten met goede ideeën weer samen komen, maar dat er geen vooruitgang is geboekt. Het organiseerwerk is dan vergeten. Lange lijsten en complexe projectplannen kunnen ook verstikkend werken de creativiteit frustreren. Vaak is in die gevallen het gesprek over de ambitie en belangen niet goed gevoerd.

5. Maak het samenwerkingsproces helder

Heb tot slot aandacht voor het proces. Zeker als je elkaar niet dagelijks spreekt of in je eigen gebouw tegenkomt, is het extra belangrijk om te weten welke stappen je wanneer gaat zitten. En evalueer regelmatig.

Meld je nu aan voor het VBS Ledenevent!

De ledenbijeenkomst vindt plaats op 15 juni van 16.00 tot 18.00 uur in De Observant in Amersfoort. De inloop is vanaf 15.30 uur. Voor het programma en om je aan te kunnen melden, klik hier.


De VBS Helpdesk staat voor je klaar
Heb je een vraag op het gebied van samenwerking of wil dat iemand met je meedenkt over jouw samenwerkingsvraagstuk? Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215 of helpdesk@vbs.nl. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar van 09.00 – 15.00 uur.

Gerelateerd