Terug naar overzicht

Versoepelingen coronamaatregelen voor het onderwijs

Het kabinet heeft gisteren besloten coronamaatregelen voor het onderwijs in twee stappen te versoepelen: vanaf vrijdag 18 februari vervallen contactbeperkende maatregelen en vanaf vrijdag 25 februari vervallen de mondkapjesplicht en het afstand houden. Basisregels blijven gelden, evenals het advies om twee keer per week een zelftest te doen.

Versoepelingen primair en voortgezet onderwijs vanaf vrijdag 18 februari:

  • Scholen hoeven de pauzes niet langer te spreiden over de diverse groepen en looproutes binnen de school kunnen worden losgelaten.
  • Tussen verschillende groepen binnen een school mag weer worden samengewerkt (geen cohortering op niveau van klas/groep meer). Hierdoor zullen leerlingen onderling elkaar dus vaker treffen en kunnen ze meer van elkaar gaan leren.
  • Verder mogen ouders en verzorgers en andere externen (met mondkapje en op 1,5 meter) de school weer in en wordt het naar school brengen dus makkelijker. Ook kunnen zij weer mee naar open dagen.
  • Het thuiswerkadvies wordt al versoepeld, dat betekent dat er per direct weer fysieke teamvergaderingen mogelijk zijn.

Geen mondkapjes vanaf vrijdag 25 februari
De mondkapjesplicht vervalt per vrijdag 25 februari in de school. Vanaf dat moment vervalt ook het advies om afstand te houden in het onderwijs.

De protocollen op Lesopafstand.nl worden zo snel mogelijk aangepast.

Basisregels en zelftesten blijven
De basisregels blijven gelden. Dat betekent handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, met klachten testen en thuisblijven na een positieve test. Daarnaast blijft het dringende advies om twee keer per week een preventieve zelftest te doen van kracht voor het onderwijspersoneel en leerlingen vanaf groep 6 op de basisschool en op de middelbare school.

Goed ventileren onverminderd belangrijk
Ook blijft het belangrijk om goed te ventileren in de klas. Scholen, leraren en gemeenten die hulp en advies over ventilatie nodig hebben in het primair en voortgezet onderwijs, kunnen terecht op het nummer 0800-0224402 en de website Ventilatiehulp.nl. Via het telefoonnummer kan ook een hulpteam van experts worden ingeroepen.

Meldpunt long-covid-klachten
Werk je in het onderwijs en kamp je met langdurige klachten na een corona-infectie? AOb en FNV Onderwijs & Onderzoek openen een meldpunt voor mensen uit het onderwijs met long covid-klachten, zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, kortademigheid, hartkloppingen en langdurig verlies van reukvermogen. Het meldpunt moet allereerst de omvang van het probleem van long covid in het onderwijs in kaart brengen.
(16-02-2022)

Gerelateerd