Scholen zijn verplicht zich aan te sluiten bij een klachtencommissie. Op dit moment (mei 2024) mag dat nog een door school zelf ingerichte klachtencommissie zijn. Dit is binnenkort waarschijnlijk niet langer toegestaan. Het wetsvoorstel Vrij en Veilig Onderwijs verplicht scholen om zich aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie. De wet gaat, zoals het er naar uitziet, in 2025 in.
Het doel van het wetsvoorstel is het verbeteren van de veiligheid op school. Daartoe wordt het klachtenstelsel versterkt. Er komen nieuwe regels voor de manier waarop scholen omgaan met klachten, alsook worden er – middels een nog niet gepubliceerde algemene maatregel van bestuur – nadere eisen gesteld aan de landelijke klachtencommissies. Bijvoorbeeld over de deskundigheid van de leden en de voorzitter van de commissie.
Oordeel klachtencommissie krijgt meer impact
Een klacht kan gaan over handelingen of beslissingen van een school. De klachtencommissie oordeelt over de gegrondheid van de klacht en kan daarnaast aanbevelingen geven, net als in de huidige situatie. Het advies van de commissie gaat wel zwaarder wegen dan nu het geval is.
Zo moet het bevoegd gezag (schoolbestuur) altijd gevolg geven aan het advies en de aanbevelingen van de klachtencommissie. Alleen als er dringende redenen zijn in het belang van de school, kan het schoolbestuur gemotiveerd afwijken hiervan. Als het schoolbestuur zomaar afwijkt van een advies, kan de klachtencommissie na overleg met klager een melding doen bij de Onderwijsinspectie, dat haar oordeel niet is opgevolgd.
Leden van VBS kunnen zich aansluiten bij de GCBO
VBS is mede-instandhouder van de GCBO, de Geschillen Commissies Bijzonder Onderwijs. De GCBO is het enige samenwerkingsverband in Nederland dat de kringenrechtspraak in het bijzonder onderwijs op basis van richting organiseert en combineert. Voor meer informatie zie www.gcbo.nl of neem contact op met Miriam Leget van VBS.
Interne en externe vertrouwenspersoon verplicht
Naast een verplichte aansluiting bij een landelijke klachtencommissie, stelt het wetsvoorstel ook het aanstellen van een interne en een externe vertrouwenspersoon verplicht. Alleen kleine scholen, met minder dan 145 leerlingen, zijn niet verplicht om een interne vertrouwenspersoon te hebben. Het wetsvoorstel legt de rol en de taken van de vertrouwenspersoon wettelijk vast. Meer hierover lees je in de online mei-editie van De VBS, die we volgende week per mail aan onze leden sturen.