Terug naar overzicht

Van welke subsidies kun je gebruik maken?

Vanuit de overheid lopen op dit moment veel subsidies. Welke zijn dat? En wat kunnen ze voor je school betekenen?

  • Subsidieregelingen Verbetering basisvaardigheden 2023. Vanuit het Masterplan Basisvaardigheden is het de ambitie om te komen tot een structureel instrument om financiële middelen te verdelen onder scholen die dat het meest nodig hebben. Vooruitlopend op dit instrument ondersteunen twee subsidieregelingen scholen met het verbeteren van de basisvaardigheden: de regeling Verbetering basisvaardigheden voor prioriteitsscholen 2023 (voor scholen met het oordeel ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’) en de regeling Verbetering basisvaardigheden voor overige scholen 2023 (voor alle andere scholen.
  • Subsidieregeling Duurzaam maatschappelijk vastgoed. Voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed (scholen) is er de zogenaamde DUMAVA subsidie. Er kan subsidie worden aangevraagd voor energieadvies, een energielabel en verduurzamingsmaatregelen. Vanaf januari 2024 zou deze regeling pas weer opengaan, maar er wordt gekeken om deze regeling eerder open te stellen. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidie Zij-instroom. OCW werkt aan een toekomstbestendige route voor zij-instromers. Tot die tijd blijft de huidige regeling gelden. Je kunt tot en met 15 oktober 2023 subsidie aanvragen voor zij-instromers die in 2022 of 2023 beginnen met hun scholing. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsridieregeling Onderwijsassistenten opleiding tot leraar. De subsidieregeling heeft als doel om het lerarentekort te verminderen door te bevorderen dat meer onderwijsassistenten de opleiding tot leraar gaan doen. Naast onderwijsassistenten is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor leraarondersteuners. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidieregeling Instroom schoolleiders po van buiten het onderwijs. Een schoolbestuur kan een tegemoetkoming aanvragen voor de kosten van de opleiding, begeleiding en studieverlofkosten van een instromer buiten het onderwijs die schoolleider wil worden. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidieregeling Praktijkleren (o.a. onderwijsassistenten mbo-bbl). De huidige regeling liep tot en met studiejaar 2021/2022. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten de regeling met 1 jaar te verlengen. Ook voor studiejaar 2022/2023 kun je dus subsidie praktijkleren aanvragen. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidieregeling Internationalisering funderend onderwijs. Voor activiteiten in kalenderjaar 2024 kun je subsidie aanvragen vanaf 1 november 2023. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidieregeling Tel mee met Taal. Deze regeling biedt jaarlijks subsidie aan voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. De aanvraagperiode opent 1 januari 2024. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidie Doorstroomprogramma’s po-vo voor gelijke kansen. Op 20 februari 2023 is de nieuwe subsidieronde gestart. Tot 30 april 2023 kan de subsidie worden aangevraagd. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Subsidieregeling Schoolmelk. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Stimuleringsregelingen Gezonde School. Scholen die aan de slag willen met een gezonde leefstijl voor hun leerlingen kunnen van 6 maart 2023 tot en met 17 april 2023 stimuleringsmaatregelen aanvragen bij Gezonde school. De regelingen bestaan uit een geldbedrag en advies. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.
  • Ventilatie op scholen. Aanleiding voor de maatwerkregeling Ventilatie op scholen is het advies van het RIVM om te voldoen aan de bestaande regelgeving en richtlijnen op het gebied van ventilatie en luchten. De basissubsidie kun je aanvragen van 20 januari tot en met 30 april 2023. De vangnetsubsidie kun je aanvragen tot en met 31 maart 2023. Klik hier voor meer informatie over deze regeling.

Gerelateerd