Terug naar overzicht

UBO-register ook verplicht voor alle schoolbesturen

Alle schoolbesturen moeten zich voor 27 maart 2022 verplicht inschrijven in het UBO-register bij de Kamer van Koophandel. Wat houdt dit in? Hieronder een toelichting in zes vragen en antwoorden. En heb je al gedacht aan een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Wat zijn UBO’s ?
UBO’s staat voor Ultimate Beneficial Owners. Dat zijn de mensen die zeggenschap hebben over een organisatie. Voor scholenorganisaties zijn dat de bestuurders van een vereniging of stichting.

Waarom een UBO-register?
Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving. Het draagt bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Het UBO-register maakt transparanter wie aan de touwtjes trekt bij organisaties. Elk EU-land moet een UBO-register bijhouden. In Nederland is het beheer van het UBO-register belegd bij KVK.

Wanneer moeten de UBO’s ingeschreven zijn?
Inschrijven moet verplicht plaatsvinden voor 27 maart 2022.

Hoe schrijf ik mij in het UBO-register in?
Bij de Kamer van Koophandel, via deze link. De personen die namens je stichting of vereniging wijzigingen in de KVK mogen doorgeven, zijn tekenbevoegd voor de UBO-opgave. Dit zijn bijvoorbeeld alle bestuurders.

Welke gegevens heeft de tekenbevoegde nodig?

  • Voornamen, achternaam
  • BSN (als de tekenbevoegde een BSN heeft)
  • e-mailadres
  • telefoonnummer
  • DigiD
  • IBAN (rekeningnummer) op naam van de tekenbevoegde, voor het doen van een 1 cent-betaling

Welke gegevens in het register zijn openbaar?

  • voor- en achternaam
  • nationaliteit
  • woonland
  • de aard van het belang

Al gedacht aan een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?
Bestuurders en toezichthouders kunnen hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor (vermeende) bestuurs- of beleidsfouten die zij maken vanuit hun hoedanigheid als bestuurder. Denk bijvoorbeeld aan het niet of te laat opmaken van de jaarrekening, het niet voldoen aan de in een subsidie gestelde eisen (waardoor een ontvangen subsidie wordt teruggevorderd), of het zonder behoorlijke voorbereiding nemen van beslissingen met financiële consequenties. Hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat de bestuurder/toezichthouder de schade zelf dient te vergoeden vanuit zijn of haar privévermogen.

Om verweer te kunnen voeren tegen een bestuurdersaansprakelijkheidsclaim en een eventuele claim te verzekeren, kan er een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten. Als lid van VBS kun je hiervoor terecht bij Raetsheren. Zij kunnen je adviseren over verzekeringsoplossingen die niet alleen specifiek aansluiten bij het risicoprofiel van je school, maar ook rekening houden met je individuele wensen.
(04-11-2021)

Gerelateerd