Terug naar overzicht

Tips om jouw toelatingsbeleid te toetsen


Voor ouders en leerlingen moet het helder zijn wat de formele procedure is rondom toelating en welke rechten en plichten daarmee gemoeid zijn. Tijdens het VBS regio-netwerk Noord Nederland po (speciaal voor directieleden van basisscholen in Noord Nederland) werd in dit kader verwezen naar de tips van minister Wiersma, in zijn brief van maart 2022. Dit zijn ze.


1. Wordt het toelatingsbeleid van de scholen in uw gemeente besproken in het overleg over de Lokale Educatieve Agenda (LEA)?

In de wet is opgenomen dat gemeenten, schoolbesturen en kinderopvang jaarlijks het gesprek voeren over onder andere inschrijvings- en toelatingsprocedures. Door in het LEA-overleg afspraken te maken, kunnen scholen hun beleid omtrent bijvoorbeeld aanmelding(periodes), voorrangsregels, ouderbijdrage, weigering of spreiding van leerlingen op elkaar afstemmen.

2. Staat het toelatingsbeleid op schrift en is dit vindbaar voor ouders en leerlingen?
Door de regels van de school rond toelating op schrift te zetten en in de schoolgids en/of de website te plaatsen, draag je eraan bij het toelatingsbeleid transparant is voor ouders en leerlingen. Denk aan:

  • informatie over de maximale toelatingscapaciteit
  • de procedure om te worden toegelaten
  • eventuele voorrangsregels bij overaanmelding (eventueel in samenwerking met andere schoolbesturen of de gemeente),
  • samenwerking met voorschoolse opvang,
  • informatie over de zorgplicht,
  • de mogelijkheden voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte,
  • de procedure voor de overgang van po naar vo,
  • en de hoogte en het vrijwillige karakter van de ouderbijdrage.

Via de website scholenopdekaart.nl kun je onder het kopje ‘Handige informatie voor ouders’ informatie invullen over het toelatingsbeleid.

3. Hoe verloopt de aanmeldprocedure en is het aanmeldformulier vindbaar op de schoolwebsite en/of schoolgids?
Een aanmelding dient altijd schriftelijk te gaan. Daarom mag van een school verwacht worden dat zij een schriftelijke aanmeldmogelijkheid biedt. Daarbij kan er een informeel, verkennend gesprek met ouders en leerlingen zijn, waarbij de school ook vraagt naar de ondersteuningsbehoefte van een kind. Ouders hebben echter altijd het recht om hun kind aan te melden op een school. De school kan een ouders verzoeken om informatie omtrent de ondersteuningsbehoefte van een kind, bijvoorbeeld informatie van de voorschool.



Meer informatie over het VBS regio-netwerk Noord Nederland of het toelatingsbeleid?

Nieuwsgierig naar wat het VBS regio-netwerk voor jou als directielid van een basisschool in Noord Nederland kan betekenen, of heb je een vraag over het toelatingsbeleid? Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via WhatsApp: 06 – 330 296 94.

Gerelateerd