Terug naar overzicht

Scholen open, extra coronamaatregelen

De overheid heeft met ingang van 29 november extra coronamaatregelen aangekondigd. Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Personeel draagt mondkapjes in de gang en doet zelftesten. Voor leerlingen vanaf groep 6 en in het vo worden mondkapjes en zelftesten dringend geadviseerd. Kinderen tussen 4 en 12 jaar moeten met milde verkoudheid thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs zijn er diverse details uitgewerkt. De protocollen  en Q&A’s op Lesopafstand zijn aangepast.

Miljoenen zelftesten naar basisscholen
Vanaf maandag 6 december ontvangen basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs de eerste voorraad van 2,4 miljoen zelftesten voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8. Voor de kerstvakantie volgt een tweede automatische levering. Hiermee kunnen leerlingen en onderwijspersoneel twee keer per week thuis een zelftest doen.

Na de kerstvakantie kunnen scholen zelf -op basis van eigen inschatting van de voorraad- de benodigde zelftesten kosteloos aanvragen via een speciaal programma. Dit voortkomt te grote voorraden in het schoolgebouw. Scholen gebruiken dit systeem nu al om zelftesten voor leraren aan te vragen.

Tips communicatie met ouders over coronamaatregelen
Hoe omgaan met verwachtingen en verlangens van ouders rondom het huidige onderwijs?
Stel als school vast wat je aan onderwijs wilt en kunt bieden. Wat is je visie en beleid hierop? Communiceer dit eerst intern zodat medewerkers met één stem spreken en het beleid ook uitdragen. En richting ouders: toon begrip voor hun gevoelens, wees duidelijk wat betreft het beleid en houd je hieraan. Vraag jezelf vervolgens geregeld af of je beleid nog passend is of aangepast moet worden.

Wat is in tijden van corona de juiste vorm van communiceren?
Een mail, telefoontje, ingesproken bericht, animatie of videoboodschap: het zijn verschillende vormen van communiceren. Zorg dat je boodschap aankomt bij je doelgroep. Dat vergt soms creativiteit. Voor de vierde keer een brief met informatie van de GGD versturen? Zet die in eens in een andere context en vraag je af of de informatie überhaupt nog relevant is. En schrijf vanuit de ouder. Dus niet ‘we doen het zo, want dan ontlasten we onze leerkrachten’ maar ‘we doen het zo, zodat uw kind onderwijs kan blijven genieten’.

Meer tips en adviezen vind je op onze Checklist communicatie met ouders / verzorgers. Met onder andere aandacht voor wat te doen als de ruis op de lijn en werkdruk toenemen.

Vanzelfsprekend is VBS bereikbaar voor jouw vragen of om met je mee te denken over de actuele situatie rond het coronavirus voor je school. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen via de VBS Helpdesk: 070-331 52 15 / helpdesk@vbs.nl / Whatsapp 06-330 296 94.
(27-11-2021)

Gerelateerd