Terug naar overzicht

Scholen langer dicht, leerlingen in vo houden anderhalve meter afstand

Het kabinet heeft besloten de lockdown vanwege het coronavirus met drie weken te verlengen. Basisscholen blijven dicht tot in ieder geval 25 januari en middelbare scholen tot zeker 8 februari. De uitzonderingen voor leerlingen die wel fysiek naar school gaan blijven gelden. In het voortgezet onderwijs moeten alle leerlingen vanaf vandaag ook anderhalve meter afstand tot elkaar houden.

Het kabinet zal bekijken of basisscholen en kinderopvang vanaf 25 januari weer open kunnen. Dit is afhankelijk van de besmettelijkheid van de ‘Britse variant’ van het coronavirus. Tot die tijd biedt het primair onderwijs afstandsonderwijs en noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Lees hier een overzicht van de lockdown-maatregelen.

Het voortgezet onderwijs blijft tot 8 februari afstandsonderwijs bieden. Er zijn een aantal uitzonderingen. Deze leerlingen blijven wel fysiek naar school gaan:

  • Leerlingen in kwetsbare posities, waarbij de school bepaalt om welke leerlingen het gaat
  • Examenleerlingen
  • Leerlingen die deelnemen aan schoolexamens in het voorexamenjaar
  • Praktijkgerichte lessen in het vmbo, vso en praktijkonderwijs.

In afwachting van informatie van het OMT moeten deze leerlingen in het voortgezet onderwijs onderling anderhalve meter afstand houden. Leerlingen die praktijkgerichte lessen volgen in het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs houden afstand waar mogelijk. Op basisscholen is afstand houden niet nodig omdat kinderen tot 12 jaar het virus minder overbrengen, volgens het OMT. Hier staat een update van het protocol ‘Onderwijs op school tijdens corona’ van de sociale partners.

‘De afstandsregel voor leerlingen gaat zo snel mogelijk in, maar het is logisch en redelijk dat dit enige voorbereiding vergt. Het is vooral van belang de organisatie van de school zorgvuldig aan te passen en dat af te stemmen met de MR en andere betrokkenen in de school’, geeft de VO-raad aan.

VBS is er voor jou
De meest gestelde corona gerelateerde Helpdesk-vragen vind je op onze website. Heb je andere vragen en/of zoek je iemand om mee sparren? De VBS Helpdesk staat ook de komende tijd voor je klaar en is te bereiken via 070-331 52 15, helpdesk@vbs.nl of 06 330 296 94 (WhatsApp).
(13-1-2021)

Gerelateerd