Terug naar overzicht

Quarantaineregels versoepeld voor po, geen mondkapjes meer in vo

In het primair onderwijs hoeft vanaf 20 september bij één besmetting niet meer de hele klas in quarantaine. Leerlingen en personeel van middelbare scholen hoeven vanaf 25 september geen mondkapjes meer te dragen in de gangen. Ook de anderhalve meter afstand tussen onderwijspersoneel en leerlingen en medewerkers onderling vervalt. Dit heeft het kabinet gisteren besloten.

Het kabinet vindt het in deze fase van de corona pandemie een te zware maatregel om een hele klas naar huis te sturen bij één besmetting. Bij uitbraken met meerdere besmettingen in een groep kan de GGD nog wel adviseren om in quarantaine te gaan. Onderwijspersoneel hoeft vanaf 25 september onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden.

Geen mondkapjes in vo
Leerlingen en onderwijspersoneel in het voortgezet onderwijs hoeven vanaf 25 september in de gangen geen mondkapjes meer te dragen. Ook hoeven leraren en leerlingen en onderwijspersoneel onderling geen 1,5 meter afstand meer te bewaren.

Voor niet-gevaccineerde leerlingen geldt dat ze nog steeds twee keer per week een zelftest doen en 10 dagen in quarantaine gaan als er een klasgenoot besmet is. Gevaccineerde leerlingen hoeven dit niet, omdat zij minder kans hebben om ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden dan mensen die niet-immuun zijn.

Zelftesten personeel
Voor onderwijspersoneel dat (nog) niet immuun is, geldt het advies om twee keer per week preventief een zelftest te doen. Je bent immuun als je 14 dagen of langer geleden een tweede prik van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebt gehad, of 14 dagen of langer geleden de eerste prik van een van deze vaccins én corona hebt gehad, of 28 dagen of langer geleden een Janssen-vaccinatie hebt gehad, of minder dan zes maanden geleden corona hebt gehad.

Protocollen worden geactualiseerd
Het ministerie van OCW stelt samen met het RIVM praktische richtlijnen op die zo snel mogelijk worden gecommuniceerd middels een nieuw servicedocument en geactualiseerde protocollen op Lesopafstand.nl.

Basisregels blijven gelden
De basisregels blijven ook in het onderwijs gelden: was vaak je handen, het blijft verstandig elkaar de ruimte te geven en dan blijft anderhalve meter de veilige afstand, blijf thuis met klachten (verkoudheidsklachten met koorts en/of hoesten), en laat je testen in een GGD-teststraat. Wie positief test, gaat in quarantaine. Zorg voor voldoende frisse lucht.

De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Voor vragen of advies over corona en het onderwijs of een ander onderwerp, neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of Whatsapp 06-33029694. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 – 15.00 uur.
(15-09-2021)

Gerelateerd