Terug naar overzicht

‘P&O’ers voorzien uitvoeringsproblemen bij transitievergoeding’

Het P&O Netwerk PO van VBS sprak gisteren over het lerarentekort, ziekteverzuim en re-integratie en de onderwijsstaking op 6 november. Te gast was advocaat Bas Vorstermans van Cascade advocaten, die de veranderingen per 1 januari 2020 door de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) uit de doeken deed.

‘Bas Vorstermans gebruikte interessante voorbeeldcasussen: Jan (55) functioneert niet en gaat met ontslag. Hij legde uit wat het verschil is nu en in januari als de wet ingaat. Daarna kwamen netwerkdeelnemers ook met voorbeelden’, zegt Nienke Daniëls, netwerkregisseur bij VBS. Door de WAB wordt ontslag ook mogelijk bij een optelsom van omstandigheden. ‘Nu moet een werkgever nog volledig voldoen aan één ontslaggrond’, vertelt Daniëls. De opbouw van de transitievergoeding (ontslagvergoeding) wordt verlaagd, maar een werknemer krijgt wel vanaf zijn eerste werkdag recht op een transitievergoeding. ‘De uitvoering van de transitievergoeding zien veel P&O’ers als een probleem. Stel een vervanger is een korte periode in dienst, gaat uit dienst en komt opnieuw in tijdelijke dienst. Hoe ga je dat praktisch vormgeven? Mensen voorzien uitvoeringsproblemen.’ Zie ook de Helpdeskvraag: Welke gevolgen heeft de Wet Arbeidsmarkt in balans?

Lerarentekort
De netwerkdeelnemers bespraken ook oplossingen voor het lerarentekort. ‘Sommigen zetten onbevoegden voor de klas, waaronder zzp’ers, en vroegen zich af of anderen dit ook doen. Het vele geld dat naar uitzendbureaus gaat door de tekorten, vinden de P&O’ers een groot probleem. Omdat dit geld niet ten goede komt aan het onderwijs’, weet Daniëls. Lees ook de Helpdeskvraag ‘Kan ik zomaar gebruik maken van zzp’ers?.

Ziekteverzuim en re-integratie
Enkele van de tien deelnemende scholen kampt met hoog ziekteverzuim. ‘Een school heeft er schoolbreed begeleiding van een arbeidsdeskundige opgezet en spreken met iedereen waar het verzuim vandaan komt en hoe het valt te voorkomen.’ P&O’ers vroegen collega’s naar ervaringen met re-integratie 2e spoor (bij een andere werkgever). Daniëls: ‘Ze kregen regionale tips van mensen die daarbij kunnen begeleiden.’

Staking
De onderwijsstaking op 6 november kwam eveneens aan bod. ‘Veel basisscholen uit het netwerk doen mee en betalen door. Er is een grote actiebereidheid om aandacht te vragen voor de sector en het lerarentekort’, hoorde de netwerkregisseur.
(30-10-2019)

Gerelateerd