Het zijn van een opleidingsschool vraagt, zeker van eenpitters en kleine schoolbesturen, een flinke tijdsinvestering. Maar die investering betaalt zich wel terug. En dan wordt het waarschijnlijk per 2030 ook verplicht. Tijdens de VBS Kennissessie ‘De eenpitter als opleidingsschool’ zijn de voordelen en hoe te beginnen uitgebreid besproken. Hieronder een samenvatting.
De kennissessie werd geleid door Jetse Miedema van de Casimirschool in Gouda en Sandra Driessens van Hogeschool Thomas More in Rotterdam.
Voordelen opleidingsschool
Een opleidingsschool is een samenwerking tussen een lerarenopleiding en een of meer basisscholen. Samen zorgen zij voor een goede aansluiting tussen opleiding en onderwijspraktijk. Het zijn van een opleidingsschool brengt werk met zich mee, maar uiteindelijk betaalt het zich wel terug:
- De samenwerking met een pabo zorgt voor nieuwe inzichten voor een breed HR-beleid en de voortdurende ontwikkeling van je team. Ook studenten nemen nieuwe inzichten en kennis mee je school in.
- Studenten kunnen de leraren ontlasten door bepaalde taken uit te voeren.
- Ook blijven stagiaires vaak hangen op de school, je bent dus bezig met jouw personeel van de toekomst.
De Werkplaats in Bilthoven is al jarenlang opleidingsschool en vindt het ontzettend fijn ieder jaar verantwoordelijk te zijn voor het opleiden van twaalf tot vijftien studenten. Haar ervaring lees je hier.
Hoe begin je?
- Kijk eerst eens op platformsamenopleiden.nl. Deze website geeft informatie over opleidingsscholen en biedt ook verschillende good practices.
- Neem contact op met meerdere pabo’s in de buurt voor een oriënterend gesprek. Zij kunnen je vertellen over wat het inhoudt om een opleidingsschool te zijn en hoe zij het organiseren. Voor alle pabo’s geldt dat ze het net weer anders aanpakken, dus kijk goed wat bij jouw school past.
- Zoek scholen in de buurt die al opleidingsschool zijn. Laat je goed voorlichten over hoe het in de praktijk gaat. Word je opleidingsschool, dan stel je op schoolniveau een opleidingscoördinator aan. Die wordt hiertoe gesubsidieerd geschoold.
- Afhankelijk van hoe de pabo een en ander heeft georganiseerd, kan het handig zijn samenwerking met andere schoolbesturen aan te gaan.
Meer weten? De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniels van de VBS Helpdesk. Zij is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– E-mail: helpdesk@vbs.nl
– WhatsApp: 06-330 296 94