Terug naar overzicht

Opleidingsscholen: een investering die zich terugbetaalt

Het zijn van een opleidingsschool vraagt, zeker van eenpitters en kleine schoolbesturen, een flinke tijdsinvestering. Maar die betaalt zich wel terug. En dan wordt het waarschijnlijk per 2030 ook verplicht. Wat de voordelen zijn, hoe te beginnen en hoe de Casimirschool het ervaart, lees je hier. Voordelen opleidingsschool

Een opleidingsschool is een samenwerking tussen een lerarenopleiding en een of meer basisscholen. Samen zorgen zij voor een goede aansluiting tussen opleiding en onderwijspraktijk. Het zijn van een opleidingsschool brengt werk met zich mee, maar uiteindelijk betaalt het zich wel terug:

  • De samenwerking met een pabo zorgt voor nieuwe inzichten voor een breed HR-beleid en de voortdurende ontwikkeling van je team. Ook studenten nemen nieuwe inzichten en kennis mee je school in.
  • Studenten kunnen de leraren ontlasten door bepaalde taken uit te voeren.
  • Ook blijven stagiaires vaak hangen op de school, je bent dus bezig met jouw personeel van de toekomst.

Hoe begin je?

  • Kijk eerst eens op platformsamenopleiden.nl. Deze website geeft informatie over opleidingsscholen en biedt ook verschillende good practices.
  • Neem contact op met meerdere pabo’s in de buurt voor een oriënterend gesprek. Zij kunnen je vertellen over wat het inhoudt om een opleidingsschool te zijn en hoe zij het organiseren. Voor alle pabo’s geldt dat ze het net weer anders aanpakken, dus kijk goed wat bij jouw school past.
  • Zoek scholen in de buurt die al opleidingsschool zijn. Laat je goed voorlichten over hoe het in de praktijk gaat. Word je opleidingsschool, dan stel je op schoolniveau een opleidingscoördinator aan. Die wordt hiertoe gesubsidieerd geschoold.
  • Afhankelijk van hoe de pabo een en ander heeft georganiseerd, kan het handig zijn samenwerking met andere schoolbesturen aan te gaan.

Ervaringen Casimirschool


De Casimirschool in Gouda sloot zich aan bij het partnerschap met Thomas More. In een interview in De VBS van vorig jaar zei leerkracht en lid van het leiderschapsteam Jetse Miedema over het zijn van een opleidingsschool: ‘‘Wij kijken bij onze deelname niet enkel naar investering en rendement. Wij zien het eigenlijk als maatschappelijke verantwoordelijkheid. Neem het lerarentekort. Via het partnerschap dragen we een steentje bij aan de oplossing, ook al hebben wij daar als school nu nog geen last van.’ Lees het hele interview hier.

Meer weten? De VBS Helpdesk staat voor je klaar!

Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniels van de VBS Helpdesk. Zij is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– E-mail: helpdesk@vbs.nl

– WhatsApp: 06-330 296 94

Gerelateerd