Er is een enorme uitdaging als het gaat om schoolgebouwen, veel zijn meer dan veertig jaar oud. Ben je bezig met het plannen van een verbouwing of nieuwbouw? Let dan op de volgende zaken.
Subsidie Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting
Tot en met 30 juni kunnen schoolbesturen middelen aanvragen vanuit het Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting. Dit programma is een initiatief van OCW, PO-Raad, VO-raad en VNG en beoogt gezamenlijk beter, sneller en kostenefficiënter te leren bouwen. Vanuit het programma worden middelen beschikbaar gesteld voor vernieuwbouw en renovatie van po- en vo-scholen.
–> ga naar de site
Financiële paragraaf Kwaliteitskader Huisvesting geactualiseerd.
Gemeenten en schoolbesturen beschikken daardoor over een actuele set standaardkengetallen die inzicht geven in de stichtings- en exploitatiekosten van een nieuw te bouwen schoolgebouw in het funderend onderwijs. Het kwaliteitskader is ontwikkeld door leden van de PO-Raad, VO-raad en VNG.
–> ga naar de site
Subsidie verduurzaming maatschappelijk vastgoed
De subsidie voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) wordt weer opengesteld. De subsidie is inzetbaar voor (stapeling van) enkelvoudige verduurzamingsmaatregelen. Aanvraagperiode loopt van 2 juni 2025 tot 31 oktober 2025.
–> ga naar de site
Vanaf 1 juli is een CO2-meter in alle klassen verplicht
Dit geldt zowel voor bestaande bouw als voor nieuwbouw. De verplichting is opgenomen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Tijdens de coronaperiode zijn hier middelen voor beschikbaar gesteld in de lumpsum.
–> Ga naar de handreiking Optimaal Ventileren in de klas met de CO2-meter van Ruimte-OK
Tips voor verbouwing/nieuwbouw
- Het opstellen van een Integraal Huisvestingsplan zorgt voor heldere afspraken tussen gemeente en scholen (onder andere: wie betaalt wat?). Hiervoor is ook een handreiking.
- Hou bij het ontwerpen rekening met de mogelijkheid dat je onderwijsvisie kan veranderen, maar dat een gebouw er decennia staat. Bouw flexibel. Neem dat ook op in je Programma van Eisen.
- Betrek belanghebbenden (zoals docenten, leerlingen en omwonenden) zo snel mogelijk.
- Houd rekening met kosten in de toekomst. Zorg dat je een goed beeld hebt van de onderhoudskosten in de jaren na de bouw.
- De bestuurder is verantwoordelijk voor onder andere de financiën, de schoolleider voor de school. Maar voorafgaand aan een bouwtraject goede afspraken wie wat doet.
- Zorg voor kennis die je zelf niet hebt, bijvoorbeeld als het gaat om technische installaties, wetgeving en het beoordelen van ontwerpen.
- Betrek de conciërge en ander ondersteunend personeel in een vroeg stadium. Zij zullen het gebouw en alle installaties door en door moeten kennen.
- Met een nieuw gebouw heb je nog geen school. Zorg dat personeel en leerlingen kunnen wennen aan de nieuwe situatie. Hou ook rekening met kinderziektes.
.