Nieuws en veelgestelde vragen

 

OCW biedt extra maatwerkbekostiging voor Oekraïense leerlingen

Het aantal Oekraïense leerlingen op een school kan snel veranderen. Daarom biedt OCW scholen de mogelijkheid om aanvullend maatwerkbekostiging aan te vragen. De maatwerkbekostiging geldt overigens niet alleen voor Oekraïense leerlingen, alle nieuwkomers worden meegeteld. Onder nieuwkomers worden alleen de leerlingen verstaan zoals omschreven in de bijzondere bekostiging. Lees meer…
(19 mei 2022)


Hoe start je een tijdelijke onderwijsvoorziening voor Oekraïense leerlingen?
Om Oekraïense leerlingen onderwijs te bieden, starten schoolbesturen nieuwe (tijdelijke) klassen of locaties. Bij het opzetten van deze tijdelijke onderwijsvoorzieningen dien je rekening te houden met een aantal voorwaarden. We zetten ze voor je op een rij. Lees meer.
(09-05-2022)


Handreiking voor onderwijs aan Oekraïense leerlingen
Er is een handreiking ‘Onderwijs voor kinderen en jongeren uit Oekraïne’ gepubliceerd door een aantal onderwijsorganisaties. De handreiking biedt schoolleiders, besturen en gemeenten informatie over de invulling van het onderwijs, de inzet van onderwijspersoneel, bekostiging en toezicht. Lees meer.
(21-04-2022)


Zijn leraren uit Oekraïne bevoegd om in Nederland les te geven?
Nuffic en DUO stellen een Oekraïense bachelor- of masterdiploma meestal vergelijkbaar met soortgelijke diploma’s in Nederland. Een leraar uit Oekraïne kan bij DUO een aanvraag doen voor erkenning van het diploma. Als hij of zij op een Nederlandse school wil werken. Lees meer.
(14-04-2022)


Is er extra bekostiging voor leerlingen uit Oekraïne?
Het ministerie van OCW bekostigt scholen die onderwijs geven aan vluchtelingenkinderen uit Oekraïne met extra financiële middelen. Daartoe is het belangrijk om leerlingen zo snel mogelijk in te schrijven in het register. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen, net als voor andere nieuwkomers, een aanvraag indienen bij DUO voor deze middelen. Lees meer.
(05-04-2022)


‘Oekraïense kinderen vinden het fijn om met andere leerlingen op school te zijn’

Joodse basisschool Rosj Pina in Amsterdam heeft nu vier Oekraïense leerlingen. ‘En er is contact met andere kinderen die mogelijk naar de school komen’, vertelt directeur Jacqueline Brecher. Rosj Pina heeft twee nieuwkomersklassen met ongeveer vijftien leerlingen en ontvangt kinderen uit de hele wereld. Lees meer.
(31-03-2022)


Kunnen Oekraïense leerlingen naar iedere school of naar speciaal aangewezen scholen?
Alle kinderen die in Nederland verblijven hebben recht op onderwijs en zijn ook leerplichtig. Dat geldt dus ook voor Oekraïense leerlingen. De VBS Helpdesk legt uit waar Oekraïense leerlingen terechtkunnen. Lees meer.
(24-03-2022)


Hoe bereid je je voor op onderwijs aan Oekraïense kinderen?
De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne is begonnen en de verwachting is dat het aantal families met kinderen in Nederland op korte termijn toeneemt. Het was onderwerp van gesprek in het VBS directienetwerk. ‘De scholen die aanwezig waren bij de netwerkbijeenkomst zijn er klaar voor’, vertelt VBS netwerkregisseur Peter Warnders. Lees meer.
(09-03-2022)

Documenten en links

 

 

Vragen over Oekraïense leerlingen? Bel onze Helpdesk!

070-331 52 15

Voor vragen over onderwijs aan Oekraïense leerlingen, is de helpdesk natuurlijk bereikbaar. Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of 06-330 296 94 (WhatsApp). De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur.

Nienke Daniëls

Netwerkregisseur | Helpdesk