Terug naar overzicht

NPO: minister positief over verlenging, subsidie voor capaciteitentest en brede brugklassen

Minister Wiersma voor Primair  en Voortgezet Onderwijs staat positief tegenover verlenging van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), zei hij 8 februari in de Tweede Kamer. Daarnaast kunnen scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs subsidie aanvragen om capaciteitentesten af te nemen bij leerlingen in de eerste twee leerjaren. Ook komt er vanaf 7 maart subsidie beschikbaar voor heterogene brugklassen. Beide subsidies zijn onderdeel van het NPO.

Minister Wiersma staat positief tegenover verlenging van het NPO met een of twee jaar. Hij wil met het onderwijs bespreken hoe die verlenging precies vorm te geven. Binnen twee weken komt hij met een uitwerking, kondigde hij 8 februari in het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan. VBS volgt dit op de voet. Houd ook onze NPO-pagina voor nieuws en documenten in de gaten.

Subsidie capaciteitentesten vo
Zicht krijgen op wat leerlingen kunnen en kennen en welk vervolgonderwijs het meest passend is, kan lastig zijn in coronatijd. Daarom kunnen scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs tot en met 15 februari 2022 subsidie aanvragen om capaciteitentesten af te nemen bij leerlingen in de eerste twee leerjaren.

Aankondiging aanvraagperiode subsidie brede brugklassen
Om de kansengelijkheid te vergroten, komt er de subsidieregeling heterogene brugklassen. Het doel van deze subsidie is om middelbare scholen te stimuleren hun brugklassen zo in te richten dat leerlingen met verschillende basisschooladviezen bij elkaar in de klas zitten. De volgende aanvraagperiode is van 7 maart 2022 tot en met 18 april 2022. Voor geïnteresseerden is een webinar over deze regeling terug te kijken.

Helpdesk NPO
Voor al je (ondersteunings)vragen over NPO kun je terecht bij de helpdesk van OCW. Deze helpdesk is sparringpartner bij de inzet van het NP Onderwijs binnen jouw school(bestuur). De adviseurs kunnen (kritisch) meedenken of vragen beantwoorden over de analyse, plannen en uitvoering. Bel gratis naar (0800) 424 04 24, op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Of mail naar info@nationaalprogrammaonderwijs.nl.

Kijk ook op onze NPO-pagina met nieuws en documenten over NPO.

Voor vragen over het NPO, is de VBS Helpdesk natuurlijk ook bereikbaar. Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of Whatsapp 06-33029694. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 – 15.00 uur.
(08-02-2022)

Gerelateerd