Terug naar overzicht

NPO: Input voor Rondetafelgesprek Tweede Kamer

De Tweede Kamer organiseert op 26 mei een Rondetafelgesprek over het Nationaal Programma Onderwijs. VBS zal input door middel van een brief overbrengen. Uit eerdere contacten met leden kwam een aantal punten naar voren:

  1. Het NPO gaat uit van incidenteel geld. Een veelgehoord geluid is dat er een voorkeur is voor een structurele verhoging van de financiering om zo de onderwijskwaliteit duurzaam te verbeteren. De NPO-gelden kunnen dan een start zijn om eventuele ‘achterstanden’ weg te werken of om de reeds gezette stappen op het terrein van onderwijskwaliteit te kunnen vervolgen. Niet alle scholen hebben tenslotte ‘achterstanden’.
  2. De menukaart lijkt te bepalen waaraan het geld besteed mag worden. We pleiten voor ruimte en pedagogische vrijheid om zelf keuzes te maken. Vertrouwen in de kennis en kunde van scholen zou voorop moeten staan. De inhoud van de menukaart is nog niet duidelijk. Er is hoop op een brede interpretatie.

Daarnaast ervaren velen het tijdspad als te kort. Er zijn ook zorgen over de administratieve verantwoording. Tot slot levert het in te zetten personeel vragen op. Vele regio’s kampen met een personeelstekort. Zonder personeel komt er weinig terecht van de implementatie van mooie plannen. Scholen die wel genoeg personeel kunnen aantrekken, hebben bedenkingen bij het aanbieden van een tijdelijk contract gegeven de looptijd van het NPO.

Heb jij nog punten die je ons wilt meegeven? Zend een mail aan communicatie@vbs.nl.

De VBS Helpdesk denkt met je mee!
Heb je nog vragen? Neem contact op met Nienke van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via Whatsapp: 06 – 330 296 94.

(21-04-2021)

Gerelateerd