Terug naar overzicht

Nieuwe site Schoolstarterskit.nl helpt schoolstichters

De website Schoolstarterskit.nl is sinds vandaag live! VBS en Schoolstrijd lanceren de Schoolstarterskit om schoolstichters te ondersteunen bij het oprichten van een nieuwe school.

‘U denkt erover een school te stichten. U ziet het al helemaal voor u, maar weet niet goed waar te beginnen. De Schoolstarterskit biedt uitkomst’, zo begint de homepage van Schoolstarterskit.nl. Om het schoolstichters makkelijker te maken, lanceren VBS (vereniging van zo’n 400 algemeen bijzondere scholen) en Schoolstrijd (onderzoekt en verbetert het onderwijs) de Schoolstarterskit.

De website maakt wet- en regelgeving inzichtelijk en geeft praktische tips. De Schoolstarterskit bestaat uit drie hoofdstukken: Visie op onderwijs, Kans van slagen en Start van de school. Ook biedt de site een platform voor (potentiële) schoolstichters. En er staan verhalen van schoolstichters over hun ervaringen online.

Ben Mom, netwerkregisseur bij VBS en al decennialang betrokken bij veel initiatieven voor nieuwe scholen, verwacht dat de Schoolstarterskit het mensen makkelijker maakt om een school te starten. ‘De site geeft een goed beeld van schoolstichting. Alle informatie, van onderwijsinhoud en pedagogisch concept tot de procedures zijn op één plek verzameld, makkelijk toegankelijk en voor iedereen beschikbaar’, zegt hij.

Bram Eidhof oprichter van Schoolstrijd: ‘Het is bijzonder dat we in Nederland de vrijheid hebben om zelf een school te stichten. Maar dat het kan, wil niet zeggen dat het je als initiatiefnemer gemakkelijk wordt gemaakt. Met de Schoolstarterskit zetten we alle hoepels in dat proces op een rij én geven we tips om door die hoepels te springen. En we stimuleren je om alvast na te denken over je schoolconcept – want goed onderwijs voor onze leerlingen, daar draait het uiteindelijk allemaal om.’

Hij bouwt met scholen aan onderwijs dat meer is dan louter kennisoverdracht, of het klaarstomen van leerlingen voor de arbeidsmarkt. ‘Want onderwijs is meer dan dat. Goed onderwijs bereidt kinderen voor op hun rol in onze democratische samenleving, laat ze zelf nadenken, doen en reflecteren. Zodat ze ontdekken waar ze zelf voor staan, de wereld leren kennen en verschil leren maken’, zegt Eidhof.

Meer weten?
Kijk op Schoolstarterskit.nl of neem contact op met Ben Mom: bmom@vbs.nl / 06-53 60 79 17.
Of Bram Eidhof: bram@schoolstrijd.nu / 06-26 71 00 88.

Gerelateerd