Terug naar overzicht

Is de mondkapjesplicht in strijd met grondrechten?

Scholen zien zich soms geconfronteerd met ouders die niet willen dat hun kind een mondkapje draagt. De overheid mag een dringend advies geven aan basisscholen om kinderen uit groep 6, 7 en 8 een mondkapje te laten dragen. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag op 14 december geoordeeld. Twee stichtingen spanden afzonderlijke procedures tegen de Staat aan en eisten van de rechter dat deze de mondkapjesplicht buiten werking zou stellen. De mondkapjesplicht maakt volgens hen een ontoelaatbare inbreuk op een aantal grondrechten.

Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de Staat op adviezen van het OMT mag afgaan. De mondkapjesplicht is in lijn met die adviezen. De Staat heeft ook in redelijkheid mogen besluiten dat een mondkapjesplicht niet alleen noodzakelijk, maar ook proportioneel is. Daarbij is onder meer van belang dat er uitzonderingen zijn geformuleerd.

Lees hier meer over de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Lees hier welke stappen een school moet nemen om het dragen van een mondkapje te verplichten.

Meer vragen en informatie over corona en onderwijs vind je in onze FAQ corona en onderwijs.

De VBS Helpdesk staat ook voor je klaar!
Wil je dat iemand met je meedenkt over corona en het onderwijs of heb je een andere vraag? Neem contact op met Nienke van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via Whatsapp: 06 – 330 296 94. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar van 09.00 – 15.00 uur.
(15-12-2021)

Gerelateerd