Per 1 augustus 2024 is de ‘Wet medezeggenschap op scholen’ (Wms) gewijzigd als gevolg van de Reparatiewet OCW 2024. Daarin is het informatierecht van de (G)MR weer gewijzigd. Het recht op ongevraagde en gevraagde informatie wordt explicieter gemaakt: het bevoegd gezag moet voortaan aan de (G)MR tijdig alle inlichtingen verstrekken die deze voor de vervulling van zijn taak naar redelijkheid en billijkheid nodig acht.
Daarnaast treedt op 1 augustus 2025 de ‘Wet versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs’ in werking. De wet is een onderdeel van de verbeteraanpak van het passend onderwijs. Eén van de wijzigingen is dat het ondersteuningsaanbod van een school wordt opgenomen in de schoolgids, die jaarlijks wordt vastgesteld. Het schoolondersteuningsprofiel als losstaand document komt te vervallen. Ander wijzigingen gaan over het hoorrecht van de leerling, over het ontwikkelingsperspectief en de inrichting van ouder- en jeugdsteunpunten. De wet wijzigt ook de Wms.
Wat verandert er in de Wms ten gevolge van de bovenstaande wetten?
- In artikel 11, eerste lid, onderdeel r Wms, wordt ‘het schoolondersteuningsprofiel’ vervangen door ‘het ondersteuningsaanbod van de school’. De volledige MR houdt daarmee adviesrecht op het extra ondersteuningsaanbod van de school. Het ondersteuningsaanbod staat nu nog in het schoolondersteuningsprofiel, dat één keer in de vier jaar moet worden vastgesteld. Als de wet van kracht is, wordt het extra ondersteuningsaanbod als onderdeel van de schoolgids, die jaarlijks wordt vastgesteld, elk jaar voor advies voorgelegd aan de MR.
- Verder wijzigen in de Wms artikel 13, eerste lid, onderdeel g, en artikel 14, eerste lid, onderdeel a. Deze bepalingen regelen het instemmingsrecht van de leerling- en oudergeleding van de MR op de vaststelling van de schoolgids. Met de aanpassing van de artikelen 13 en 14 wordt bereikt dat het instemmingsrecht op de schoolgids geen betrekking heeft op het extra ondersteuningsaanbod van de school. Daarop heeft de volledige MR al adviesrecht. Daarnaast heeft de ondersteuningsplanraad (OPR) instemmingsrecht op het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband, waarin de basisondersteuning en de extra ondersteuning is opgenomen.
- De meest recente reglementen kun je downloaden via de website
Bron: Infowms
Meer lezen
- Medezeggenschap deel 1: Welke rol heeft de MR bij het schoolplan
- Medezeggenschap deel 2: De rol van de MR bij bestuurlijke samenwerking
- Medezeggenschap deel 3: instemming en adviesbevoegdheid van de MR
- Medezeggenschap deel 4: wanneer raadpleegt de MR ouders?
Heb je hierover een vraag?
Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk (alleen voor leden, dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur) via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– Email: helpdesk@vbs.nl
– Whatsapp: 06-330 296 94