Terug naar overzicht

Lerarenbeurs draagt bij aan professionalisering

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van OCW blijkt dat leraren en docenten – in po, vo en mbo – gemiddeld 80 uur per jaar besteden aan professionaliseringsactiviteiten. Dit leidt tot een grotere (vak)bekwaamheid en een betere lespraktijk. De Lerarenbeurs wordt daarbij gezien als een nuttige investering voor het uitoefenen van het beroep op de lange termijn, en draagt bij aan de (beoogde) verhoging van het kwalificatieniveau.

Een aantal belangrijkste conclusies:

  • De meeste leraren/docenten in Nederland zijn bevlogen over hun werk en gemotiveerd om zichzelf verder te ontwikkelen.
  • Bijna alle leraren en docenten nemen jaarlijks deel aan één of meer professionaliseringsactiviteiten. Gemiddeld besteden zij hier 80 uur per jaar aan.
  • Deelname aan professionalisering zorgt voor een grotere (vak)bekwaamheid van leraren/docenten en een betere lespraktijk.
  • Leraren/docenten die een opleiding hebben gevolgd met behulp van een Lerarenbeurs noemen ook verdieping van de vakkennis en pedagogische vaardigheden.
  • De Lerarenbeurs voorziet duidelijk in een behoefte. De meeste leraren/docenten die een beurs hebben ontvangen, beoordelen deze positief. Het wordt als een nuttige investering gezien voor het uitoefenen van het beroep op de lange termijn, en draagt bij aan de (beoogde) verhoging van het kwalificatieniveau.
  • Gemiddeld genomen rondt bijna 80 procent van alle beursontvangers hun opleiding met een diploma af.

Bekijk hier het hele nieuwsbericht van OCW en het hele rapport

Meer weten? De VBS Helpdesk staat voor je klaar!
Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniels van de VBS Helpdesk. Zij is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– E-mail: helpdesk@vbs.nl
– WhatsApp: 06-330 296 94

Gerelateerd