Terug naar overzicht

Leo Kanner scholen vieren jubileum met dag over adhd en autisme

De Leo Kanner Onderwijsgroep, lid van VBS, bestaat 50 jaar en vierde dat met onder meer een symposium op 15 november 2018 in museum Corpus in Leiden. De dag bood een afwisselend programma met de cabareteske ‘Zo ben ik nu eenmaal show’ en serieuze zaken als theatermaker Adelheid Roosen die vertelde over de impact van adhd op haar leven, en een lezing over hechting en autisme.

De Leo Kanner Onderwijsgroep biedt (voortgezet) speciaal onderwijs aan ruim duizend leerlingen op zes locaties en staat bekend om kennis en ervaring met autisme. Het symposium in Corpus stond dan ook deels in het teken van autisme en adhd.

Zo ben ik nu eenmaal
Voor de pauze wachtte de 400 medewerkers en gasten, waaronder VBS-medewerkers, de komische ‘Zo ben ik nu eenmaal show’ van drie acteurs over verandermanagement. In het kort: verandergoeroe Jack zal kantoorbewoners Rick (‘Ik doe het al dertig jaar zo’) en Tilly (‘touwtjes strak in handen’) wel even omturnen in enthousiaste en vooral flexibele medewerkers. Doel van de show is medewerkers bewust te maken van hun eigen rol en verantwoordelijkheid bij veranderingen.

Adhd
Na de pauze ging theatermaker Adelheid Roosen (60) met de zaal in gesprek over haar leven met adhd. In alle openheid vertelde ze over haar eenzame jeugd door adhd. Ze voelde zich buitengesloten en onbegrepen doordat ze niet binnen de lijntjes kleurde. Roosen merkt dat ze vaak wordt gezien als lawaaiig, warrig en afwijkend van de norm, terwijl ze dat zelf helemaal niet zo ervaart. Ze pleitte er daarom voor dat het onderwijs meer openstaat voor dissonanten, meer begrip en aandacht heeft voor mensen die afwijken van het gemiddelde.

Aansluitend volgde een lezing over hoe belangrijk hechting is om stress bij (kleine) kinderen te voorkomen. En over het belang daarvan bij adhd en autisme.

Gerelateerd