Terug naar overzicht

Kunnen Oekraïense leerlingen naar iedere school of naar speciaal aangewezen scholen?

Alle kinderen die in Nederland verblijven hebben recht op onderwijs en zijn ook leerplichtig. Dat geldt dus ook voor Oekraïense leerlingen. De VBS Helpdesk legt uit waar Oekraïense leerlingen terechtkunnen.

Een ouder mag zijn of haar kind aanmelden op de school van voorkeur. De school bekijkt dan, samen met de ouders of de leerling een plekje kan krijgen. Omdat leerlingen uit Oekraïne vaak nog niet (voldoende) Nederlands spreken en het onderwijs nieuw voor hen is, zijn hier speciale scholen voor. Deze scholen hebben ervaring met het lesgeven aan vluchtelingen en kunnen goed rekening houden met de situatie van de kinderen en het verwerken van trauma’s.

De nieuwkomersscholen werken er hard aan om alle Oekraïense kinderen te geven wat ze nodig hebben. Het kan voorkomen dat een kind in een reguliere klas op een reguliere school terechtkomt, maar de meesten zullen naar een gespecialiseerde school of klas gaan omdat ze daar het beste kunnen worden geholpen.

Daarnaast overleggen scholen en gemeenten hoe ze het onderwijs voor de Oekraïense leerlingen het beste kunnen organiseren. Dat hangt ook af van het aantal kinderen dat hier komt. De bedoeling is op ieder scenario voorbereid zijn zodat dat ieder kind op de vlucht voor oorlog zo goed mogelijk en warm wordt opgevangen. Gaat het om enkele kinderen, dan kan dat met de bestaande nieuwkomersscholen en speciale klassen goed werken. Bij grote aantallen is een aparte, uitgebreide voorziening misschien beter.

De VBS Helpdesk denkt met je mee!
Wil je dat iemand met je meedenkt over onderwijs aan Oekraïense kinderen? Of heb je een andere vraag? Neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 3315215, helpdesk@vbs.nl of via WhatsApp: 06 – 330 296 94. De Helpdesk is dagelijks bereikbaar van 09.00 – 15.00 uur.
(24-03-2022)

Gerelateerd