Terug naar overzicht

Hoe invulling te geven aan de rol van medezeggenschap in tijden van Corona?

Het ministerie van OCW heeft scholen opgeroepen om bij het nemen van maatregelen de medezeggenschapsorganen van de school of instelling te betrekken. Bij een crisis van deze omvang is het van belang zoveel mogelijk samen op te trekken om zo krachten te bundelen.

Echter soms gaan ontwikkelingen zo snel dat het volgen van procedures niet opportuun is en er snel een besluit genomen moet worden. Leidend hierbij is dat maatregelen vanuit RIVM en/of kabinet altijd voorrang hebben.

Nu het kabinet opnieuw tot schoolsluiting heeft besloten, is het de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen om daar concrete invulling aan te geven. Dit binnen de context van hun eigen organisatie en van elke school die onder het bestuur valt. Normaal heeft de raad diverse formele bevoegdheden, die zeker nu ook gelden, maar het is wel tijd om samen voortvarend door te pakken. Deze formele bevoegdheden zouden de besluitvorming niet al te zeer in de weg moeten zitten.

Maak samen afspraken
Maak met de (G)MR afspraken over hoe jullie de komende tijd blijven communiceren en hoe de (G)MR zoveel mogelijk betrokken blijft bij het nemen van de juiste maatregelen. Uiteindelijk zullen (G)MR en schoolbestuur samen alle ingewikkelde vraagstukken die te maken hebben met corona moeten vertalen naar een werkbare praktijk, waarin verschillende belangen en perspectieven goed gewogen zijn. Een werkbare praktijk met behoud van goed onderwijs. Want het zal iedereen duidelijk zijn: een afwijkende periode zoals we nu hebben, brengt andere vraagstukken met zich mee.

Wet Medezeggenschap
Aanknopingspunten uit de wet Medezeggenschap op Scholen (WMS) tijdens deze uitzonderlijke corona-situatie zijn*:

  • Artikel 10 lid 1 e,  instemmingsrecht van de hele (G)MR op de vaststelling of wijzigingen van het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid.
  • Artikel 11 lid 1 f, adviesrecht van de hele (G)MR bij de organisatie van het onderwijs.
  • Artikel 13 lid 1 d, instemmingsrecht van de oudergeleding bij het vormgeven van het beleid rondom voorzieningen van leerlingen bij het thuisonderwijs.
  • Artikel 12 lid 1 f , instemmingsrecht van de personeelsgeleding bij mogelijke andere arbeids- en rusttijden vanwege de nieuwe inrichting van de school.

*Voor een schoolbestuur met meer scholen, waarbij bestuursbreed beleid ontwikkeld is voor alle scholen, wordt het voorstel in de eerste instantie voorgelegd aan de GMR. Als het beleid per school wordt ontwikkeld, wordt het voorstel aan de MR van elke afzonderlijke school voorgelegd.

Als het schoolbestuur ervoor kiest om stichting breed een beleid te ontwikkelen, raden wij hen wel aan om de individuele MR’en wel te informeren over het voorstel dat wordt voorgelegd aan de GMR. Ook is het wenselijk om de reden aan te geven waarom het bestuur heeft besloten deze onderwerpen voor te leggen aan de GMR, in plaats van aan de afzonderlijke MR’en.

Zelf ook een vraag?
Heb je andere vragen en/of zoek je iemand om mee sparren? De VBS Helpdesk staat ook de komende tijd voor je klaar en is te bereiken via 070-331 52 15, helpdesk@vbs.nl of 06-330 296 94 (WhatsApp).
(16-12-2020)

Gerelateerd