Terug naar overzicht

Handvatten voor een strategische personeelsplanning

Een fulltime leerkracht zegt zijn baan op. Prompt een vacature verspreiden om deze functie snel ingevuld te krijgen, is hooguit een kortetermijnoplossing. Beter kun je als directeur(-bestuurder) je strategische personeelsplanning erbij pakken. Hoe pak je het aan en wat levert het jouw school op? Een ding is zeker: groots en ingewikkeld hoeft de planning niet te zijn!

Om als school je doelen te halen, moet je op het juiste moment de juiste mensen in huis hebben. Dit kun je bereiken door een strategische personeelsplanning (SPP) te maken. In een notendop houdt dit in dat je als school kijkt naar waar je in de toekomst naartoe wilt, welke functies je tegen die tijd nodig hebt en of je de mensen in huis hebt die deze functies kunnen vervullen. Eerder dit jaar sprak VBS met het Vervangingsfonds Participatiefonds over de misverstanden rondom een SPP en hoe het aan te pakken. Lees het hele artikel over het toekomstproof maken van je personeelsbestand hier.

Generatiepact

Een onderdeel van je strategische personeelsplanning kan het generatiepact zijn. Dit pact omvat afspraken tussen werkgevers en werknemers om verjonging van het personeelsbestand op gang te brengen. Het biedt medewerkers vanaf een bepaalde leeftijd de mogelijkheid vrijwillig minder te gaan werken. Daarmee krijgen zij meer vrije tijd, en kan de school besparen op de loonkosten en verjonging tot stand brengen. Hoe dat zit, lees je hier.

VBS Helpdesk staat voor je klaar

Voor vragen, sparren of advies rondom HR-vraagstukken, neem contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk (alleen voor leden, dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur) via:
– Telefoon: 070 – 331 52 15
– Email: helpdesk@vbs.nl

– Whatsapp: 06-330 296 94

Gerelateerd