Terug naar overzicht

Moet je een contract nakomen als diensten in coronatijd niet zijn geleverd?

Een revalidatiecentrum heeft een overeenkomst voor onderwijsondersteuning met een schoolbestuur voor speciaal onderwijs. Door de uitbraak van het coronavirus is de ondersteuning beperkt gebleven. De VBS Helpdesk beantwoordt de vraag: stelt het schoolbestuur terecht dat zij daarom niet hoeft te betalen voor niet-geleverde diensten?

Naast de wettelijke regels is van belang wat er op papier staat in offertes, contracten en algemene voorwaarden. Het -logische- uitgangspunt is dat degene die tekortschiet de schade van de ander moet vergoeden. Daarop geldt een belangrijke uitzondering: overmacht. Doordat de overheid besloot de scholen te sluiten vanwege COVID-19 kon het revalidatiecentrum zijn diensten niet leveren. Maar het schoolbestuur mocht/mag de betaling ook opschorten in geval over overmacht bij het revalidatiecentrum.

Daarnaast moet in deze situatie ook gekeken worden wat redelijk en billijk is. Hoe zou in alle redelijkheid de verdeling van de risico’s moeten zijn in tijden van corona? Partijen moeten daarbij rekening houden met elkaars belangen. Bij overmacht kunnen het schoolbestuur en revalidatiecentrum bepalen dat het risico als ondernemersrisico geldt voor in dit geval het revalidatiecentrum. Ook zie je dat organisaties tijdens de coronacrisis voor een fiftyfifty-verdeling kiezen.

Ook moeten ze bij de verdeling van de kosten rekening houden met de compensatieregelingen van de overheid, waar het revalidatiecentrum gebruik van kan maken. Het belangrijkste advies is om in gesprek te blijven met de andere partij om tot een oplossing te komen.

Zelf ook een vraag?
Voor vragen of advies neem contact op met de VBS Helpdesk: Nienke Daniëls, 070 – 331 52 15 / helpdesk@vbs.nl / Whatsapp 06 – 330 296 94. De Helpdesk van VBS is een praktische vraagbaak en sparringpartner voor onze leden. Je kunt terecht met vragen over onder meer: onderwijscao’s, arbeidsrecht, bedrijfsvoering, financieel management, huisvesting, medezeggenschap en het organiseren van bestuur en toezicht.
(24-11-2020)

Gerelateerd