Terug naar overzicht

Hoe voorkom ik advertentiefraude?

Het is een hardnekkig probleem, acquisitiefraude of advertentiefraude. Je denkt jouw schoolgegevens te controleren en vervolgens blijk je vast te zitten aan een vaak langdurige advertentieopdracht. De VBS Helpdesk legt uit wat juridische mogelijkheden zijn om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van deze fraude.

Het kan jouw school zomaar overkomen: je bent druk bezig terwijl de telefoon gaat. De beller zegt even snel jouw gegevens te willen controleren om ze actueel te houden. Vervolgens ontvang je een e-mail met het verzoek om deze na controle van jouw schoolgegevens ondertekend te retourneren. Jij doet dat en blijkt dan getekend te hebben voor een advertentieopdracht voor een onbekend blad of vage website, vaak gaat het om een langdurige opdracht.

Afhankelijk van de situatie kun je de volgende juridische verweren voeren:

  • Je kunt stellen dat er geen sprake was van wilsovereenstemming, zodat er geen overeenkomst tot stand is gekomen. Jouw wil was er immers niet op gericht om een advertentieopdracht te geven, maar om de juistheid van de bedrijfsgegevens te controleren. Ook kun je je vaak beroepen op dwaling en bedrog, waardoor de overeenkomst -zo deze al bestaat- ongeldig kan worden verklaard.
  • Een advertentieovereenkomst wordt vaak getekend door een collega die daartoe formeel niet bevoegd is, zoals bijvoorbeeld een administratief medewerker. Dan is er geen rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen. Wel moet je als werkgever voorkomen, bijvoorbeeld door te vertellen dat de betreffende medewerker de advertentiezaken regelt, de schijn te wekken dat een medewerker tekeningsbevoegd was. Is deze schijn namelijk gewekt, dan is er toch een rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen.
  • Als er wel een rechtsgeldige overeenkomst is, dan moeten beide partijen deze deugdelijk nakomen. Jij moet advertentiekosten betalen en het advertentiebureau dient te zorgen voor een advertentie die het bedrag rechtvaardigt. Daarin schieten deze malafide bureaus meestal te kort. Vaak verschijnt jouw advertentie in amateuristische publicaties of websites. Bovendien is de wijze van verspreiding en de oplage meestal vaag of karig of wordt het helemaal niet verspreid. In die gevallen hoef je de advertentiekosten helemaal niet of maar gedeeltelijk te betalen.

In jouw voordeel is dat rechters goed op de hoogte zijn van acquisitiefraude, waardoor zij advertentieovereenkomsten extra kritisch zullen bekijken. Indien jij slachtoffer bent van oneerlijke advertentiepraktijken is het raadzaam de kosten niet te voldoen en contact op te nemen met VBS. Tevens adviseert onze Helpdesk om fraude te melden bij Fraudehelpdesk.nl.

Tips ter voorkoming van fraude

  • Spreek binnen jouw school duidelijk af wie het aanspreekpunt binnen de organisatie is over advertenties en andere lopende contracten. Maak jouw medewerkers goed duidelijk dat informatieverzoeken (zowel per telefoon, als e-mail als reguliere post) doorgespeeld worden aan deze medewerker en zie er op toe dat iedereen zich daar ook aan houdt.
  • Laat je nooit onder tijdsdruk zetten door een advertentieverkoper (‘de drukker wacht op jouw akkoord’).
  • Zet nooit jouw handtekening onder een opdrachtbevestiging bij twijfel over het bedrijf.
  • Wees alert voor je een handtekening zet. Lees offertes uiterst kritisch door en teken zeker niet ongezien.

Heb je zelf ook een vraag?
Neem voor vragen, sparren of advies contact op met Nienke Daniëls van de VBS Helpdesk via 070 – 331 52 15, helpdesk@vbs.nl of 06-330 296 94 (Whatsapp). De Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 9.00-15.00 uur.

(24-03-2021)

 

 

Gerelateerd