Terug naar overzicht

Experiment maakt meer maatwerk mogelijk voor thuiszitters

Voor kinderen en jongeren die veel onderwijs en zorgondersteuning nodig hebben, mogen 80 instellingen afwijken van de regelgeving. Het doel van het vijfjarige experiment is dat vanaf januari 2023 onderwijszorginitiatieven betere maatwerkoplossingen voor deze jongeren tot stand te brengen. Tot 1 december loopt er een internetconsultatie voor het Besluit experiment onderwijszorgarrangementen.

Het gaat om enkele duizenden kinderen en jongeren tot 21 jaar die thuis zitten, die niet meer naar school hoeven omdat ze daar fysiek of mentaal niet toe in staat zijn en leerlingen die dreigen uit te vallen. Voor deze jongeren is vaak extra ondersteuning noodzakelijk, die niet altijd binnen het huidige stelsel georganiseerd kan worden.

Daarom krijgen instellingen die deze jongeren onderwijs en zorg bieden meer ruimte in wet- en regelgeving over de inhoud van het onderwijs, onderwijstijd en de locatie. 2,5 Procent van het budget van samenwerkingsverbanden wordt geflexibiliseerd. Tijdens het experiment van vijf jaar meet OCW de effecten op de uitval of verzuim van deze leerlingen.
(10-11-2021)

Gerelateerd